LIČNOST DANA

Zlatko Dalić: Livnjak srušio svjetske prvake

Hrvatsku odveo do prve pobjede nad Francuskom

A. Vatreš
  • Dalić: Osvetio se Dešamu

    Dalić: Osvetio se Dešamu

    Foto: Agencije


Predvođena Zlatkom Dalićem, reprezentacija Hrvatske je u četvrtom kolu Lige nacija slavila u Parizu protiv aktuelnog svjetskog prvaka Francuske rezultatom 0:1.

"Vatreni" su tako iz desetog pokušaja uspjeli savladali "Trikolore", nakon što je u njihovih prethodnih devet susreta Francuska slavila šest puta, dok su tri utakmice završile bez pobjednika.

Dalić se tako osvetio Didijeu Dešamu (Didier Deschamps) za poraz u finalu SP u Rusiji, kada je Francuska slavila 4:2 i osvojila naslov.

Zlatko Dalić rođen je 26. oktobra 1966. godine u Livnu. Trenersku karijeru počeo je 2004. godine u Varteksu, klubu u kojem je ostavio najdublji trag kao igrač. Vodio je još Rijeku, Dinamo Tiranu, Slaven Belupo, El Faisali, El Hilal i El Ain prije nego što je 2017. godine došao na klupu Hrvatske.

S „Vatrenima“ je izborenim finalom na SP u Rusiji ostvario najveći uspjeh u historiji. Kasnije se kvalificirao i na EP, a plasmanom na SP u Kataru ove godine postao je prvi hrvatski selektor koji je odveo reprezentaciju na tri velika takmičenja.

Više o temi Zlatko Dalić

SELEKTOR "VATRENIH"
Dalić: Liga nacija nam je donijela puno, ali...
NA VRH

Podijeli članak na