KOMENTAR

Izetbegoviću prebroji gladne, one koje žele otići i koji su otišli

Prebrojani nisu ni oni mladi koji su u raznim anketama rekli da žele napustiti zemlju, s njima nije razgovarano šta treba uraditi kako to ne bi učinili, a dok se na to odluči ili će većina njih napustiti zemlju ili Izetbegovića neće biti na vlasti

Sebija i Bakir Izetbegović: "Prebrojali smo se". Arhiv

Piše: Sedin Spahić

3.8.2022

"Prebrojali smo se" rekao je Bakir Izetbegović na predizbornom skupu i možemo slobodno reći počeo predizbornu kampanju, nekoliko sati nakon skupa građana ispred OHR-a, gdje se Šefik Džaferović obratio uprkos protivljenju građana, a na intervenciju Harisa Zahiragića, koji je ušao u verbalni sukob sa okupljenim. Nastavio je Bakir Izetbegović o brojanju, pa je rekao i da zna koliko ima i lovaca i mladih.

Naravno, nikakvog prebrojavanja nije bilo, jer prije svega ova država nije u stanju da bilo šta prebroji, jer i oko jednog jedinog popisa stanovništva i dan danas postoje brojna sporenja, a i na njemu su se izjasnili brojni BiH državljani sa adresom po Skandinaviji i zapadnoj Evropi, što ne daje pravu sliku broja građana koji žive ovdje, a i u ovih devet godina nakon popisa su porazne procjene o broju mladih koji su napustili zemlju. Sve i da nije laž ovo što je Bakir Izetbegović rekao, niko mlade koji su tu nije pitao da li bi oni ratovali, pogotovo pod njegovim vodstvom.


Ustaljena praksa

Nažalost, ovakvi njegovi govori su već ustaljena praksa na događajima gdje on nema unaprijed pripremljene govore, nego se koristi najobičnijim zapaljivim govorom, kojim pokušava probuditi emocije i strah kod napaćenih građana, koji bi trebali u strahu od promjene ponovo izabrati njega. Takvi govori su najčešći na predizbornim skupovima, a rijetka njegova televizijska gostovanja su napravljena po filmskim scenarijima sa unaprijed pripremljenim i pitanjima i odgovorima od strane njegovih saradnika, gdje on i pored takvog scenarija u slobodnom umjetničkom izražavanju uspije napraviti neki gaf.

Iako se on u govoru o prebrojavanju koristio sportskim žargonom, odnosno kao da je riječ o terminu u nekom sportu, gdje se konstatira da ima dovoljno ljudi da se može početi, uslijedili su odgovori koji nisu bili u sportskom žargonu, ali kad bi ih prebacili u sportski žargon glasili bi "Bakire Izetbegoviću diskvalifikovan si". Ambasada SAD-a je vrlo jasno osudila zapaljivu retoriku Bakira Izetbegovića i to direktno pominjući njegovo ime, što ranije nije bila karakteristika njihovih obraćanja. Velika Britanija je samo nekoliko sati poslije poslala sličnu reakciju, mada ne izgovarajući njegovo ime, ali vrlo jasno je bilo o kome je bila riječ.

U nekoliko dana razmaka je stigla i reakcija mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, koji je upitao bošnjačke lidere zašto se u kontinuitetu donese loše odluke po ovaj narod, čime je postalo jasno da SDA nema više podršku ni kompletne Islamske zajednice, kao što je to najčešće ranije bio slučaj.

Statistika neumoljiva

Ovim je postalo jasno da Bakir Izetbegović, osim što nema podršku niti jedne stranke, gubi i podršku ranijih partnera te mu je poslana indirektno poruka: „Prebrojavaj gladne i one koji žele otići, ovo ti nećemo više tolerisati“ ili pojednostavljeno rečeno "Bavi se problemima, a ne vlašću". 

A cifre gladnih su zaista neumoljive. Prema podacima UN-a od prije nekoliko mjeseci svako šesto domaćinstvo je siromašno, 15 posto građana je u apsolutnom siromaštvu, dok polovina živi na rubu siromaštva. Ovo su procenti od prije početka ruske invazije, kada počinje drastičan rast cijena, zbog čega su brojke sada, sasvim sigurno, još gore.

Prosječna samostalna penzija u BiH iznosi 544 KM, a nju prima 354.788 od ukupno 430.513 penzionera, dok minimalna iznosi 420 KM. Skoro svi penzioneri koji u ovakvom nenormalnom divljanju cijena imaju penzije koje su na nivou prosječne ili ispod nje žive praktički na rubu siromaštva, ali predsjednik SDA njih ne prebrojava, mjera za njih nema, oni su prepušteni na milost i nemilost njegovom premijeru Fadilu Novaliću, koji pokušava sa jednokratnom pomoći od 100 KM prikupiti koji glas na narednim izborima.

Nije Bakir Izetbegović prebrojao ni one koji su njegovim liderisanjem otišli, a zahvaljujući čijem novcu najčešće kao država preživljavamo. Zahvaljujući njegovom upravljanju najvećom strankom, koja nije nikad bila imuna na vlast, budžet se na veliku žalost punio dobrim djelom kroz donacije dijaspore svojim članovima porodice u BiH, koji muku muče sa egzistencijalnim problemima i to je vjerovatno najveći poraz ove države. 

Prebrojani nisu ni oni mladi koji su u raznim anketama rekli da žele napustiti zemlju, s njima nije razgovarano šta treba uraditi kako to ne bi uradili, a dok se na to odluči ili će većina njih napustiti zemlju ili Bakira Izetbegovića neće biti više na vlasti.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.