LIČNOST DANA

Lejla Njemčević: Osvojila Svjetsku ligu

Ostvarila najveći uspjeh bh. biciklizma

Lejla Njemčević: Na posljednjoj utrci Svjetskog kupa osvojila peto mjesto. Facebook

Piše: G. Š.

12.10.2022

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević osvojila je Svjetsku maraton ligu, koja je sastavljena od sedam utrka Svjetskog kupa. Naša reprezentativka je zauzela prvo mjesto sa 1.200 bodova, odnosno 220 bodova više od drugoplasirane Njemice Štefanije Dorn (Stefania Dohrn), a na trećem mjestu sa 660 bodova završila je Janina Vust (Janina Wust) iz Švicarske.

Na posljednjoj utrci Svjetskog kupa u Frejusu Lejla je osvojila peto mjesto, ali i to joj je bilo dovoljno da prvi put u karijeri osvoji Svjetsku ligu i ostvari najveći uspjeh bh. biciklizma.

Naša takmičarka je tokom sezone Svjetske maraton lige na pet od sedam svjetskih kupova završila na pobjedničkom postolju. Pobjede je odnijela na utrkama svjetskog kupa u Poljskoj i Hrvatskoj, u Francuskoj i Turskoj je zauzela drugo mjesto, a u Španiji je završila kao trećeplasirana.

Lejla Njemčević rođena je 19. juna 1994. godine u Udinama. Takmiči se u kategorijama planinskog i drumskog biciklizma. Prva je biciklistkinja iz BiH koja je potpisala ugovor za profesionalni biciklistički tim. Ovim se sportom počela baviti sa 15 godina u Klubu brdskog biciklizma “Plus”. Višestruka je šampionka BiH i Balkana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.