LIČNOST DANA

Majkl Marfi, američki ambasador: Penicilin secesionizmu

Svaki put kada Dodik dovede u pitanje budućnost BiH, poput bumeranga mu se vrati poruka Marfija

Marfi: Jasne poruke. Fena

Piše: Al. B.

18.11.2022

Svaki put kada Milorad Dodik dovede u pitanje budućnost BiH, poput bumeranga mu se vrati poruka koju najmanje voli da čuje: “SAD su uvijek podržavale i nastavit će podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.”

Slično se desilo i nakon što je, ponesen pobjedom koju je nekako isposlovao na izborima, većinom i atmosferom u NSRS, ponovio dugogodišnju prijetnju odvajanjem manjeg bh. entiteta od države.

Poput penicilina na već akutnu upalu djeluje Ambasada SAD u Sarajevu, s ambasadorom Majklom Marfijem (Michael Murphy) na čelu. Strpljivo, ali uporno svaki Dodikov korak u krivom smjeru dobije adekvatnu terapiju. Reagirajući na prve znakove zaboravnosti lidera SNSD-a, iz Ambasade SAD su podsjetili da je do sada dva puta sankcioniran.

Iako ga sankcije ne brinu jer u SAD ne planira putovati, možda bi ipak trebale jer SAD su tu, u BiH, a bez obzira na sumnjivu i osporavanu pobjedu, očigledno je da zbog svoje politike i poruka koje godinama šalje u vjetar gubi podršku i u vlastitom narodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.