LIČNOST DANA

Nermin Nikšić, lider SDP-a: Povratak otpisanog

Lider SDP-a za nepuna dva mjeseca od općih izbora u BiH postao apsolutni izborni pobjednik

Nikšić: Izdržao sve udare. SDP BiH

Piše: Al. B.

30.11.2022

Mudro i strpljivo, ali ne gubeći previše vremena, lider SDP-a Nermin Nikšić je za nepuna dva mjeseca od općih izbora u BiH postao apsolutni izborni pobjednik. U ovom izbornom ciklusu SDP, uz podršku partnera, dobio je člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, a Nikšić će, sudeći po trenutnom raspoloženju unutar stranaka tzv. osmorke, preuzeti dužnost premijera FBiH.

Na taj način lider SDP-a je u vrlo kratkom roku prešao put od pozicije političara kojeg su mnogi požurili da otpišu do pobjednika koji pred očima javnosti demonstrira da su za politiku potrebni umijeće, stav i cilj.

S kakvim se ponudama i pritiscima suočavao, samo on zna, ali je ostao principijelan do kraja.

Matematički je bilo lakše, zbog broja pozicija u vlasti vjerovatno i isplativije, koaliciju dogovarati sa SDA, ali je Nikšić i jučer, na ko zna koji put ponovljeni poziv iz ove stranke, poručio – ne postoji opcija da sarađujemo sa SDA. Na taj način učvrstio je poziciju SDP-a kao lidera opozicije, konsolidirao stranku, vratio povjerenje članstva, ali i nadu građanima da izbori ipak nisu bili uzaludni jer nada u promjene i dalje tinja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.