KOMENTAR DANA

Neka prođe: I najmanji incident bio bi upravo ono što Dodik hoće

Iako je Ustavni sud BiH još davno presudio da je 9. januar neustavan praznik, to Milorada Dodika i vlasti u RS ne sprečava da iz godine u godinu obilježavaju ovaj praznik svečanim paradama i defileima

Sa prošlogodišnje proslave neustavnog Dana RS. Dejan Rakita / Pixsell

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

9.1.2023

Danas će biti održana tradicionalna parada za 9. januar, neustavni dan Republike Srpske. Iako je Ustavni sud BiH još davno presudio da je ovaj praznik neustavan, to Milorada Dodika i vlasti u RS ne sprečava da iz godine u godinu obilježavaju ovaj praznik svečanim paradama i defileima, sve uz vojne paradne uniforme i oklopna vozila.

Ove godine stvari su posebno kontroverzne, s obzirom na to da se taj neustavni praznik obilježava Bošnjacima pred nosom, tj. u Istočnom Sarajevu. Ovu činjenicu obilato koriste i iz SDA, koji su odlučili da račun za Dodikove provokacije ispostave „osmorci“ i nekakvom navodnom popuštanju Dodiku i njegovim interesima.

Na sve su se nakačile i "Zelene beretke", sa zahtjevom prema MUP-ovima (koje ne vode SDA-ovi kadrovi) da postave jedinice na entitetske linije, a potom i prijetnjom da će oni sami postaviti barikade, ali na Kozijoj ćupriji i u drugim dijelovima Sarajeva.


Danijal Hadžović. Avaz

Na Dodikove provokacije jedino logično i racionalno rješenje je - ne odgovarati. Naime, i najmanji incident bio bi upravo ono što Dodik hoće. To bi mu poslužilo kao konačni ultimativni argument da su Srbi ugroženi, da je Bosna i Hercegovina neodrživa i, posebno, da je Bošnjacima život nemoguć.

Ne treba iznenaditi ako bi mu takvu provokaciju bili spremni pružiti kadrovi iz SDA, s obzirom na to da, u jeku panike od mogućeg gubitka vlasti, priželjkuju svaki mogući radikalizam i tenzije, kao način da smire bilo kakvu promjenu.

U ovom slučaju za rat je zaista potrebno dvoje i u ovom slučaju mu to ne treba davati, posebno uzimajući u obzir kako je njegov prethodnik Radovan Karadžić svojevremeno koristio provokacije kao uvod u masovna zlodjela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.