LIČNOST DANA

Majkl Marfi, ambasador SAD u BiH: Diplomata koji zna šta radi

U intervjuu za "Dnevni avaz" Marfi je poslao jasnu poruku da blokade neće proći

Marfi: Jasna poruka. N. Ajnadžić

Danijal Hadzovic

10.3.2023

U intervjuu za "Dnevni avaz" ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) jasno je poručio da se domaće političke kabadahije s njim kao predstavnikom vodeće sile svijeta i najvažnijeg partnera Bosne i Hercegovine neće moći igrati. Marfi je istakao da SAD imaju odgovore i mehanizme na raspolaganju za najavljene blokade FBiH te da će pozvati na odgovornost one političare kojima je lični interes ostanka na vlasti preči od dobra građana.

Marfi je, također, poručio i da se Sjedinjene Države neće libiti primjenjivati dodatne mjere protiv Dodika ako bude nastavio s antidejtonskim djelovanjima, da je korupcija kuga bh. društva čije je iskorjenjivanje prioritet, ali i da su Sjedinjene Države iskreni, predani i najveći prijatelj Bosne i Hercegovine koji će nastaviti pomagati našoj zemlji u napretku i izgradnji njenih institucija.

Intervju Marfija možda je bio neobično iskren za jednog diplomatu, no američki ambasador je čovjek koji odlično poznaje situaciju u našoj zemlji i jasno zna šta radi. Pristup Marfija od preuzimanja mandata jasno svjedoči o povećanju interesa SAD za našu zemlju, kao i spremnosti da koristi sva raspoloživa diplomatska sredstva da BiH učini funkcionalnom i ubrza njen pomalo zakržljali euroatlantski put.

Marfijev intervju jasna je poruka i svim onim destruktivnim snagama koje su zarad ličnog interesa spremne kočiti uspostavu vlast i napredak BiH da je njihov pokušaj blokada uzaludan i da ovaj put neće proći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.