OSVRT

Dok je Putin kopao rovove u Moskvi, Dodik je bio u mišijoj rupi

Duh je izašao iz boce i ma kakav epilog za Prigožina osobno na kraju bio, svijet je vidio da je ruski medvjed ostao bez zuba

Milorad Dodik i Vladimir Putin. Twitter

Fadil Mandal

25.6.2023

Samo nekoliko sati oružane pobune Wagnerovih plaćenika omogućilo je svijetu direktan uvid u stvarnu moć Vladimira Putina i svu ranjivost njegove diktatorske i zločinačke vlasti.

Duh izašao iz boce

Slika mišićavog Putina na konju, ili ona živahnog ruskog vladara u punoj hokejaškoj opremi, kojem su prije agresije na Ukrajinu mnogi evropski državnici išli na poklonjenje i rukoljub u Kremlj, preko noći se pretvorila u otužnu sliku ljutitog starčića uplašenog za vlastiti život i poziciju.

I to ne pred tenkovima i avionima moćnog NATO saveza, nego pred notornim ubojicama i kriminalcima pod komandom dojučerašnjeg najbližeg saradnika i saveznika, Jevgenija Prigožina, oligarha kojeg je sam stvorio i vlasnika privatne vojske koju je godinama imao na svom daljinskom upravljaču.

Duh je izašao iz boce i ma kakav epilog za Prigožina osobno na kraju bio, svijet je vidio da je ruski medvjed ostao i bez zuba i bez snage, a da se snovi o vaskrsenju ruskog carstva pretvaraju u noćnu moru izglednog raspada i Putinove piramide moći, ali i same Ruske Federacije.

U tom smislu bilo je zanimljivo vidjeti na koga i na čiju podršku Putin u prijelomnim i sudbonosnim trenucima može računati izvan ruskih granica. Čuli smo tako samo Redžepa Erdoana iz Istanbula. Na ostalim adresama sa kojih se očekivala pružena ruka ili makar benigni lajk na zvaničnim društvenim mrežama, od Pekinga, preko Budimpešte i Beograda do Banje Luke i Laktaša, vladao je muk.

Toliko glasan da je i najvećim Putinovim protivnicima bilo neugodno posmatrati kako se njegove političke pudlice, poput Milorada Dodika, skrivaju u mišiju rupu dok on kopa rovove i utvrđuje položaje na prilazima Moskvi.

Uplašeni lokalni siledžija

Za nas u Bosni to je ne samo očekivana, nego i dobra vijest. Jednostavno, Dodik je još jednom javno otkrio lice sitnog političkog kalkulanta koji je progovorio tek na kraju dana, kad je sve već bilo gotovo - lice uplašenog lokalnog kabadahije i siledžije koji se u mrkloj noći iznenada i bez najave našao pod snažnim reflektorom opće spoznaje da mu je od svih secesionističkih prijetnji i bahatosti kojom je zračio nakon svakog sastanka sa Putinom, u rukama ostao tek vodeni dječiji pištolj i mrlja na pantalonama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.