KOMENTAR DANA

Valinica ili valija

Piše

5.5.2018

Nakon što je Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) lično potvrdio da će „evropski skup“ njegove stranke biti održan 20. maja u Sarajevu, politička čaršija u Bosni i Hercegovini je buknula.

U posvemašnjoj raspravi o tome šta nas očekuje od mitinga Stranke pravde i razvoja (AKP), koju vodi čovjek koji je istovremeno i predsjednik Turske, ističe se jedno pitanje: Hoće li Erdoan miting u Sarajevu iskoristiti da izabere svog favorita u BiH?  

Hoće li, dakle, Erdoan okupljenim mitingašima u Sarajevu reći – 24. juna (kada su izbori u Truskoj) glasajte za mene i moje ljude. A u oktobru (kada su izbori u BiH) glasajte za ovu kandidatkinju ili ovog kandidata?

Šta će se desiti, u tom kontekstu, vjerovatno sada ne zna ni sam Erdoan.

No, niko se ne treba iznenaditi ako se odluči na takav korak. Promocija Erdoanove valinice ili valije za Bosnu i Hercegovinu sa sobom nosi cijeli niz kontroverzi.

Ona bi nekima u SDA mogla donijeti olakšanje. Jer, zaboga, „naš je predsjednik“ rekao svoje. Računa se da bi takav potez suzbio, ako ne i u cijelosti ugušio opoziciju mogućnosti da se žena pojavi na kandidatskoj listi za člana Predsjedništva BiH.

Ako ne bi bila „ona“, „on“ bi isto tako mogao hajrovati, dobivanjem konačnog pečata na svoje bolesne i neosnovane ambicije.

Što se turskog ugla mitinga u Sarajevu tiče, jedno je od osnovnih pitanja šta se njime hoće. Želi li se, nakon „abschiebunga“ iz Evropske unije, Evropi zabiti prst u oko ili joj pokazati da je Istok demokratičniji i mudriji od Zapada.

Podrška kandidature ženi ne bi donijela samo bitno veću i trajniju medijsku pažnju nego bi Briselu, Berlinu, Beču... poslala poruku zbog koje bi se neki sigurno dublje zamislili.

Ima težine i u tvrdnji da bi Erdoan promocijom svog valije ili valinice obavezao tu osobu na poslušnost. Šta bi to za BiH značilo, nije teško pretpostaviti.

Valinica ili valija, svejedno ne valja!

Bosna i Hercegovina nije se uspjela oduprijeti višestrukoj agresiji niti dala više od 100.000 života u odbrani da bi bilo ko izvana imao pravo određivati ko će nam biti na čelu države.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.