KOMENTAR DANA

Migrantska kriza ili kriza države

Almasa Hadžić

19.5.2018

Ilegalac u fotelji policijskog komesara Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Ilija Lasić jučer je policajcima iz Konjica naredio da ne dozvole prolaz koloni s migrantima koji su iz Sarajeva prevoženi u Izbjeglički centar Salakovac.  

Demonstracijom sile, nepoštivanjem zakona ili isprobavanjem državnog udara, kako god to neko tumačio, Lasić je, zasigurno, jučer praktično uradio ono što njegovi politički mentori već dugo pokušavaju: zaletio se na državu, njen Ustav i odluke njenih institucija u namjeri da pokaže da su on i oni koji ga drže na komesarskoj poziciji, ustvari, država.

Ne može biti da niko u državi, posebno državni ministar sigurnosti, koji je jučer u svom stilu osuđivao Lasićev postupak i najavljivao njegovo hapšenje, nije znao da Lasić volonterski, tačnije: nezakonito, obavlja funkciju policijskog komesara. I zašto do jučerašnjeg skandala s migrantima niko na to javno nije reagirao.

Stoga se ne treba čuditi da Lasić, ako jednog dana postane komesar profesionalac, sa svojom policijom učini mnogo gore stvari od onih koje je jučer pokušao učiniti s volonterske pozicije.

Migranti koji mjesecima tumaraju glavnim gradom BiH i koji pod vedrim nebom preživljavaju isključivo zahvaljujući humanosti Sarajlija i drugih bh. građana, i jednom broju humanitarnih organizacija, u našu zemlju nisu stigli neočekivano niti preko noći.

Znalo se da će BiH biti jedna od destinacija na migrantskoj ruti prema Zapadu, kao što se znalo da pojedini kantoni i entitet Republika Srpska čine sve da migrantska noga ne kroči na njihovo tlo.

Jedino se nije znalo da će kriza izazvana odlukom o smještaju migranata u Salakovcu biti potrebna da se sazna u kakvoj nam je, ustvari, krizi država.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.