KOMENTAR DANA

Poziv na zajedništvo

Piše: Almasa HADŽIĆ

17.6.2018

Glasne pozive na jedinstvo među ljudima, na potrebu zajedništva, posebno među muslimanima, s minbera ovdašnjih džamija prvog dana Ramazanskog bajrama odaslala je bh. ulema.  

Poruka reisu-l-uleme IZBiH Huseina ef. Kavazovića da se moramo „prebrojati, presabrati i okrenuti jedni drugima“ kao nikada do sada sa sobom je nosila i ozbiljno upozorenje: muslimani, posebno Bošnjaci, nikada nisu bili neprebrojaniji, nepresabraniji i okrenutiji jedni od drugih, kao što je to u vremenu u kojem upravo živimo.

Da je reis bio u pravu, vidjelo se to već prvog dana Bajrama na raznim prijemima i druženjima organiziranim u povodu tog blagdana, gdje su raznorazne tobožnje „lučonoše pobožnosti“ koji, zahvaljujući političkoj moći, godinama uzimaju sebi za pravo da bosanske muslimane razvrstavaju na „prave“ i „krive“, prolazili jedni pored drugih kao da ne vjeruju u istog Boga i ne slijede riječi iste Knjige.

Jednog takvog sreli smo i u Tuzli. On je u danu bajramske radosti od svojih političkih neistomišljenika okretao glavu i pored njih prolazio kao pored stvari, istovremeno se hvaleći kako je ispostio 30 dana ramazana i svaku noć u različitim džamijama teraviju klanjao.

Ramazan je za svakog postača, koji je jednomjesečnim odricanjem od svakodnevnih navika pokazao da može biti drukčiji, bolji, hrabriji, odlučniji, bio i svojevrsna vaga vlastite iskrenosti prema Bogu, ali i prema sebi i zajednici kojoj pripada. Oni iskreni iz ramazana su izašli još bolji, čestitiji i spremniji da snaže svoj odnos i prema ljudima i prema toj istoj zajednici.

Za one druge ostaje, pak, da se nadamo da su razumjeli barem neku od poruka koje je u bajramskoj hutbi izrekao reis Kavazović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.