KOMENTAR DANA

ISIL-ove zatočenice

Senka KURT

23.6.2018

U paklu baza ISIL-a u Siriji nalazi se više od 58 žena iz Bosne i Hercegovine sa 130 djece! 

Uglavnom su udovice, nemaju nikakvih dokumenata, nisu, zapravo, niko i ništa, a kontrola ISIL-ovog režima i torture o kojima godinama pišu mediji, samo su kap u moru horora koji prate ove žene.

Mnoge od njih krenule su u Siriju u pratnji muževa, zaluđenih pričama o navodnih 30.000 KM koje će dobiti kad dođu na nesigurno tlo. Mnoge su bile tek žrtvena janjad u obećanjima koja nikad neće biti ispunjena.

Budimo iskreni, riječ je, mahom, o ženama iz konzervativnih, malih i zatvorenih sredina, koje su, bježeći od strogih porodica, ulazile u naručja još strožijih muževa. Put u Siriju nije bio njihov izbor. Odluka da zauvijek napuste zavičaj, odreknu se porodice i domovine nije bila u njihovim rukama.

Svjedoci govore da su mlade djevojke i nasilu odvođene pod okrilje ISIL-a, ali to su još neprovjerene priče. U njih imamo pravo vjerovati, a i ne moramo, jer se domaći nadležni organi nikad nisu bavili sudbinom ovih žena i djece.

Negdje u naznakama sada se čuje da većina njih želi pobjeći, vratiti se kući, ali jasno je da će bez novca i dokumenata teško pobjeći iz stravičnog kafeza u kojem su zatočene.

Negdje se mora otvoriti mali prozor koji će u roditeljsko naručje vratiti kćerke i sestre. Bosanskohercegovačke vlasti moraju naći način da pomognu da roditeljska bol prestane. Jedina krivica tih žena je što su žene. Za ideologiju koju provodi ISIL, to je veliki prekršaj!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.