KOMENTAR DANA

Odlikovanje - ludom radovanje

U čaršiji je već počelo vladati pravilo, onoga koga Dodik nagradi, izbjegavaj ga k'o kugu! Ili sidu

Piše: Sead NUMANOVIĆ ([email protected])

25.8.2018

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, odlikovao je jučer izvjesnog ruskog pisca i ratnika u slobodno vrijeme Zahara Prilepina, i to Ordenom Njegoša I reda. 

Živopisni Prilepin nije prisustvovao ceremoniji “priljepljivanja” Ordena, jer su ga u tome spriječile vlasti Bosne i Hercegovine, zabranivši mu ulazak u našu zemlju. Objašnjeno je da on predstavlja prijetnju po sigurnost. Ova kvalifikacija izvire iz činjenice da se Prilepin mnogo češće hvalio svojim boračkim dostignućima u ratu protiv Ukrajine nego spisateljskim sposobnostima.

Dodik je bio bijesan što mu gost nije mogao doći u Banju Luku pa je iskoristio i tu priliku da ospe već poznatu, dosadnu i izlizanu paljbu po svakovrsnim neprijateljima.

Banjalučka čaršija (a i ostale širom BiH) odavno su odgovorile pravilom da onoga koga Dodik odlikuje, pohvali ili nagradi, treba izbjegavati poput kuge. Ili side! U najširem mogućem luku.

Sad nam se iz poznate medijsko-obavještajne kuhinje najavljuje i, kao, prijeti da će i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom planirane posjete Bosni i Hercegovini polovinom narednog mjeseca, potegnuti pitanje bosanskohercegovačke “crne liste” za ruske građane.

Ima Lavrov i preča i pametnija posla od toga!

On će, možda, stvarno tokom boravka u Sarajevu i razgovora o državnim temama spomenuti to pitanje. Ali, to je uobičajeno političko foliranje.

Može čak i malo naglašenije o tome pričati prije ili poslije osvještavanja u Banjoj Luci.

A onda će se vratiti u Moskvu redovnim i bitnim poslovima.

I dobro je da Lavrov dolazi u BiH.

A još je bolje da Prilepin i slični “priljepci” ne mogu u BiH. Jer mi takve ovdje trpamo u zatvor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.