KOMENTAR DANA

Predizborni uhljebi

Umjesto kafe i kocke, paketa s jeftinim sokovima i kilom banana, SDA pridobiva glasove masovnim zapošljavanjem pred izbore

Piše: Senka KURT ([email protected])

1.9.2018

Federalni premijer Fadil Novalić smislio je novi način kako da svojoj SDA osigura dodatne i sigurne glasove na predstojećim izborima. Kada su se iscrpile raznorazne metode (kafa i kocka, paketi s jeftinim sokovima i kilom banana), SDA pribjegava najefikasnijem načinu – zapošljavanju u cilju izborne kampanje. 

Tako Novalić nije produžio moratorij na zapošljavanje u FBIH, koji je istekao u junu, pa je već u julu u državnim/entitetskim institucijama zaposleno 13 puta više probranih, armija podobnih i lojalnih koja sigurno neće zaboraviti ko im je osigurao životnu šansu. To što (čast izuzecima) nisu možda ni dovoljno kvalificirani, iskusni, obrazovani, pred izbore (a i inače) ne znači ništa.

Za to vrijeme u kolonama odlaze oni koji bi ovoj zemlji imali šta dati. Oni stoje u redovima pred ambasadama, na biroima za zapošljavanje, s čistim desetkama konobare po kafanama, prihvataju svakojake poslove i gube nadu. Njima se niko ne obraća, nisu favoriti vladajućih, ne pripadaju uskom krugu stranačkih poslušnika. Oni nemaju ni sreću ni štelu da se dokopaju dobro plaćenog posla državnog službenika.

Zato masovna zapošljavanja uoči izbora pokazuju ne samo da je država najbolji poslodavac nego, prije svega, da vladajući bahato grabe, prije izbora, poslije izbora, pa opet prije izbora… Tu moratorij ne postoji!


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.