KOMENTAR DANA

Pobuna zdravog razuma

Ovi bi izbori morali biti pobuna zdravog građanskog razuma

Piše: Erol AVDOVIĆ

30.9.2018

Nije prvi put da čujemo kako se Bosna i Hercegovina nalazi na historijskoj vododijelnici i da je pred ključnim trenutkom odluke, ovaj put uoči predstojećih oktobarskih izbora.   

Premda ih ne treba potcijeniti, potrošeni su skoro svi nacionalistički koncepti o “ugroženosti vlastitih nacija”! Radi se o izlizanim političkim liderima s već ispraznom pričom u kojoj je Bosna “ničija zemlja”, iz koje beskrupulozno “treba” oteti što više zaostalog blaga i bez vizije trošiti njen najvažniji resurs, mladost koja doživljava svoj (ekonomski) egzodus i bez rata.

Zato bi ovi izbori morali biti pobuna zdravog građanskog razuma.   

Jednostavno, cijela BiH mora prigrliti promjene, jer ako se sve radi po starom, ne može se očekivati boljitak. Ako opet glasate za iste, onda ne očekujte promjene.  

Ako stalno glasamo iz straha, iz sitnog šićara, iz neznanja, uz lažne parole kako “narod zna”, bit će to dokaz da narod zapravo nema pojma.

Jednostavno, građani više ne smiju dozvoliti da budu dio bilo koje partijske glasačke mašine, rulje ili svjetine, u koje ih je pretvorila višedecenijska nacionalistička i idolatrijska propaganda.

Valja staviti tačku na taj predimenzionirani patriotizam, koji je doista posljednje utočište nitkova.

Niko nas, dakle, ne smije i ne može natjerati da opet glasamo za one koji su Bosnu spustili na samo dno Evrope. Pobunimo se zato s našom olovkom kojom komanduje naša volja.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.