KOMENTAR DANA

Praznik demokratije

Danas se kažnjavaju lažna obećanja. Nagrađuju se oni koji žele novi, pošteni i transparentni ugovor s narodom

Arhiv

Piše: Erol AVDOVIĆ

7.10.2018

U pravu su svi oni koji današnji dan nazivaju praznikom demokratije. I oni koji kažu da bi četrdesetak minuta vremena potrebnih za glasanje moglo promijeniti našu sudbinu u narednih 40 godina. Radi se o polaganju moguće novih temelja – toliko su ovi izbori važni za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Osjećanje gubitništva ili sveopća letargija, kuknjava a ne akcija, nisu više opcija, jer za sobom povlače izbornu apstinenciju, koja je, nakon brutalnog rata protiv Bosne, bila i ostala bosanski neprijatelj broj jedan. 

S tim se treba obračunati tako da pobijedimo sami sebe. Agonija se dokida samo buđenjem i hrabrim iskorakom u novo vrijeme. 

Trijumf je pak u čvrstoj vjeri da mi možemo promijeniti svoje stanje koristeći upravo izbore kao instrument promjene nabolje. O imperativu promjena sebe samih, van jeftino kupljene inercije govore ne samo svete knjige nego i život koji nas jedini uzdiže, ili obara na patos.

Bez obzira na prijetnje krađom, ovo su demokratski izbori, a glasanje je tajno! Zato je i snaga građana praktično neograničena. 

Danas se kažnjavaju lažna obećanja. Nagrađuju se oni koji žele novi, pošteni i transparentni ugovor s nama, jer građani su jedini pravi vlasnici svoje zemlje. Zato što nam svima treba selamet. A selamet, u prijevodu, bukvalno znači sigurnost, sreću, uspjeh, zdravlje i spas.    

Danas jednim potezom olovke treba potpisati taj novi ugovor s vlastitom budućnošću. Ne možemo više računati na one koji su nas raskućili i naše bogatstvo sveli na dva kofera nostalgije, da ih nosamo po bijelom svijetu – trbuhom za kruhom.

Zato, uz ovaj praznik treba iskoristiti to svoje pravo, jer danas se ne smije birati prošlost, već jedino mogući pravi put. A to je budućnost!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.