KOMENTAR DANA

Opoziv demokratije

U posljednjoj dekadi svoje vladavine od četvrt stoljeća SDA se fakat pretvorila u notorni politički kartel

Piše: Erol AVDOVIĆ

4.11.2018

Nemoguće je čak i zamisliti situaciju u kojoj bi se u Americi ili nekoj zapadnoj zemlji koje su demokratski uzor za Bosnu i Hercegovinu, dogodilo da tamošnji ministar policije ili pravde u postizbornoj fazi zaprijeti političarima da se vlada ne smije sastaviti bez “njegove” partije. To je recept za državni udar. Vidjeli smo kako je to ranije prolazilo u Turskoj ili nekim afričkim zemljama.

Osim što dokazuju vlastodržačku oholost i, očito, tendenciju da postanu vječiti zaštitari samo svog interesnog kruga, oni koji to propagiraju, pokazuju i poltičku nepismenost, ne razumijevajući temeljne postulate demokratije.  

Demokratiju, naime, ne čine samo izbori i (od straha) slobodno glasanje kao izraz građanske volje, već i pravo na sastavljanje koalicija po mjeri onih koji traže promjene. Uostalom, svugdje se na svijetu izbori organiziraju radi promjene, a mirna primopredaja vlasti garant je slobode i samog opstanka države. Zato nijedna politička stranka u BiH ne smije blokirati provedbe izbornih rezultata, kako je to u ime međunarodne zajednice, prvenstveno Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, naglasio i visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko).

Zapravo, najavljeno sastavljanje vlasti bez Stranke demokratske akcije ne samo da je zagarantirano pravo izabranih političkih predstavnika, već i njihova građanska dužnost, pa i liderska obaveza. Ruku na srce, u posljednjoj dekadi svoje vladavine od četvrt stoljeća SDA se fakat pretvorila u notorni politički kartel: nekoliko porodica i manja skupina manipulanata želi vladati vjerskim, nacionalnim i drugim važnim osjećajima građana, posebno strahom. A to je neprihvatljivo.

Koalicija bez te partije najbolja je prilika da se ublaži, a ponegdje i potare brutalna krađa glasova i konačno osujete provalnici u bh. politički sistem. Ne smije se, dakle, zanemariti pravo na udruženo političko djelovanje, iako sa moguće različitih ideoloških pozicija, ali s istim programskim ciljem, jer to je u korist cjele Bosne i Hercegovine.

Ako već godinama eskiviraju zakon zbog raznih političkih krađa, oni koji žele opoziv krhke bosanske demokratije, bar tako moraju biti zaustavljeni. Njihova (politička) patka o “zaštiti” narodnih interesa, jednostavno, ne smije više proći, jer su se oni po moći i nagomilanom materijalnom blagu odavno odvojili od skromnog i vrijednog bosanskog naroda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.