KOMENTAR DANA

Rastakanje institucija BiH

Niko nije protiv zastave RS, ali njeno mjesto u Predsjedništvu reguliraju zakon i važeći protokoli

Arhiv

Piše: Almasa HADŽIĆ

25.11.2018

Nije dobro ni upoznao raspored stolova i stolica u svom kabinetu, a Milorad Dodik u petak je postavljanjem zastave Republike Srpske pored državne zastave prilikom prijema akreditiva novog srbijanskog ambasadora u BiH započeo najavljeno rastakanje institucija Bosne i Hercegovine.

Krenuo je s krova i, bude li mu dopušteno da i dalje gazi zakone i protokole koji reguliraju pravila ponašanja unutar Predsjedništva BiH, ni cigla na zgradi u kojoj privremeno stanuje, neće ostati. Vidjet ćemo.

Dodika je dva puta u njegovoj karijeri na vlast dovela SDA, stranka koja se hvali da “najviše voli i štiti” Bošnjake. Posljednji put, 2006. godine, doveli su ga i ostavili do danas da predvodi kolone nacionalističkih fizikanera koji poslušno rade na uklanjanju i rušenju osnovnih atributa države BiH.

Niko ništa nema protiv zastave RS. U svom kabinetu član kolektivnog šefa države može držati i zastavu Burundija ako mu je ćeif, a kamoli zastavu entiteta iz kojeg dolazi, ali na mjestu gdje to zakonom i važećim protokolima nije dozvoljeno, ne može. I to mu niko ne smije dozvoliti.

Reakcije bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva nakon događaja od petka bile su u stilu novokomponovane tužbalice.

Džaferović je, očekivano, zaprijetio Dodiku sudom, baš kao da je ovaj sklon poštovanju sudskih odluka pa će se, eto, prepasti suda i sudija. Željko Komšić odavno, pak, prijeti da će ostati bez prstiju onaj ko dirne u BiH, a u petak mu pred očima sijevala cijela Dodikova ruka, s naglaskom na dio “od šake do lakta” i ništa mu se prstima, a kamoli ruci, dogodilo nije.

E, pa, da vas vidimo, gospodo predsjednici!


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.