KOMENTAR DANA

Snovi babe Šefika

Zašto se i čovjek iz Izetbegovićeve sjene čudi što niko neće sa SDA

Piše: Fadil MANDAL

1.12.2018

Šefik Džaferović jučer je nakratko izašao iz duboke sjene Bakira Izetbegovića. I to ne da bi demantirao svoj vazalski status u odnosu na predsjednika SDA i svog prethodnika u zgradi Predsjedništva BiH, nego da bi još jednom javno potvrdio da je kućna papiga bračnog para Izetbegović, da se u toj poziciji udobno osjeća i da mu ne pada na pamet da bilo šta mijenja. 

„SDA je pobjednička stranka, mi smo prvi i većina za novu vlast okupljat će se oko nas“, prijeteći je zagrmio Džaferović, citirajući svog stranačkog šefa.

Još je dodao da između SDA i bloka koji čine SDP, DF i Naša stranka „ne postoji nijedna bitna razlika u pogledu na državu BiH“, pa zato ne vidi razlog i čudom se čudi zašto sa te strane već nekoliko puta SDA dobiva negativan odgovor na ponudu za koaliciju.

Nema tu, naravno, nikakve misterije. I stranke ljevice i stranke centra koje novu vlast u kantonima prave bez SDA, javno su već nekoliko puta poručile da oni koji su učestvovali u brutalnoj izbornoj krađi, koji su uništili ekonomiju ove zemlje, koji su nas svukli na evropsko dno, koji žele ekskluzivne nacionalne teritorije i vlast, koji montiraju optužnice i zatvore političkim rivalima, nisu partneri s kojima žele sarađivati.

Iako je u debeloj pozadini i daleko od bine, ove razloge, nema sumnje, čuo je i Džaferović. Samo što se, očito, babi snilo ono što joj je milo.

Šefik Džaferović, barem pojavno, nije baba. Ali, snovi će mu vjerovatno ostati isti kao i babini. Neostvarivi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.