KOMENTAR DANA

Medicina treba lijek!

U veselju živimo, kaže studentska himna „Gaudeamus igitur“. Mi u BiH živimo u skandalu

Piše: Senka KURT

2.12.2018

Među više od 5.000 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevo, koji su jučer s najmilijima proslavili jedan od najvažnijih dana u životu, nije bilo stotinjak studenata Medicinskog fakulteta.

Prvi je put u 69-godišnjoj povijesti najstarijeg bh. univerziteta da studenti bojkotiraju svečanost. No, kako smo i najavili dan ranije, to je bilo i očekivano s obzirom na loše odnose između uprave Medicine i Univerziteta.

Spor između nedavno suspendirane dekanese Semre Čavaljuge i Senata, rektora, prosvjetne inspekcije, može se doimati kao jeftina sapunica. No, posrijedi je ozbiljniji problem, koji polako poprima oblike anarhije.

Sve to dovelo je do jučerašnjeg nezapamćenog skandala. Bolje upućeni tvrdili su još prekjučer da je dekanesa Čavaljuga dirigirala bojkotom. Nije teško pretpostaviti kakva će biti reakcija kad se „naredi“ nedolazak. Mnogo diplomanata Medicine ima namjeru, želi, hoće nastaviti studij dalje. Na istom fakultetu. Tako su ucijenjeni, uvjetovani, onemogućeni da uživaju u danu s drugim kolegama.

No, o studentima, budućim i sadašnjim doktorima ionako se najmanje brinulo u ovoj priči. Cilj je već duže jednak, ponovo udariti na Univerzitet, pokazati da ne postoji ni radostan ni tužan povod koji bi Medicinski fakultet natjerao da bude dio akademske zajednice. A sve zbog činjenice da je neko odlučio stati ukraj dekanesi i bezakonju koje vlada na Medicini.

Dok se grčevito hvatanje za karijere, političke pritiske, utjecaje direktorica i supruga na dekanesu smjenjuju zajedno s kaznama inspekcije, dotle jedna generacija budućih doktora teški studij obilježava skandalom.

Gaudeamus igitur!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.