KOMENTAR DANA

Linija razgraničenja

Najbolji način da se konačno slome bosanski lešinari iz komšiluka jeste nastavak reformi na putu ka NATO-u

Piše: Erol AVDOVIĆ

30.12.2018

Politički i medijski šlager čiji refren kako smo svi mi za Evropsku uniju, također, znamo otpjevati. No, istina je i da bi ulaskom BiH u NATO svi mi vrijednosno ojačali i investiciono profitirali.  

Prihvatanje je to praktično upotrebljive zbirke demokratskih, političkih i ekonomskih vrijednosti, ali i garancija za održavanje već ostvarenih prava i sloboda. Ipak je Bosna, kao društvo, u dejtonskim godinama otišla naprijed! Nema povratka na staro. Maršalovo doba je prošlo, a za državu nam se još treba boriti.

Najbolji način da se odvrate, zaustave ili konačno slome bosanski lešinari iz komšiluka, posebno s one strane Drine, jeste nastavak reformi na putu ka NATO-u. To je sigurnosna faktura, na kojoj piše koliko je visoka cijena za “buduće” agresore ako računaju na avanturu ponavljanja historije, jer BiH uz NATO nije sama. Čak i na toj trnovitoj stazi prema NATO-u i bez obzira što Akcijski plan (MAP) još nije članstvo u njemu, Bosna ostaje dio euro-američke sigurnosne strukture.

Neka ne budalasaju oni što nabavljaju ruski arsenal aviona, tenkova i raketa, da bi dio Bosne šutke pao. Što bi rekli (osviješteni) Crnogorci, a evo i regionalno, ekspresno dolazeći Makedonci: “Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka”. Junaci su, dakako, oni koji brane civilizacijske vrijednosti u odnosu na srednjovjekovni mrak ili gulage iz minulog stoljeća. To je ta racionalna linija razgraničenja, a ne ideološki ili mitsko-religijski obrasci, koji (opet) vode u krvavu prošlost.

Pa tako, dok u jeku geostrategijske debate o kosovskom pitanju tvrdi da je RS, koju još maliciozno nazivaju (samo) “srpska”, za Srbiju taj bh. entitet “važniji od Kosova”, Ivica Dačić mora znati da nijedan dio BiH nije za “ponijeti kući”! I da to nema veze s Ukrajinom (!?) i ostalim ruskim apetitima od Baltika i Crnog mora pa sve do Jadrana.

Amerikanci su rekli da ne prihvataju takav “status quo” niti novo zveckanje oružjem na Balkanu. Zato uz kriterij za formiranje nove vlasti u BiH na svim nivoima mora biti vidljiv i taj sigurnosni -vrijednosni konsenzus bosanskog opstajanja za sve građane i svakog bosanskog Srbina i Hrvata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.