KOMENTAR DANA

Balkanski bolesnik

Zašto Bakir Izetbegović u dva puna mandata u Predsjedništvu BiH nijednom nije uputio inicijativu o promjeni imena Republika Srpska

Piše: Erol AVDOVIĆ

27.1.2019

Pitanje svih pitanja je zašto Bakir Izetbegović u dva puna mandata u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nijednom nije uputio inicijativu o promjeni imena bh. entiteta Republika Srpska. Već je nakon osam, očito proćerdanih godina, baš sad “otkrio” da je to ime diskriminatorsko! 

Da stvar bude gora, Izetbegovićeve ponude da će SDA odustati od apelacije Ustavnom sudu (koja još nije ni podnesena) o promjeni imena “srpska” i “republika” ako Dodikov SNSD i svi njegovi politički sateliti aminuju njihov udio u podjeli slasnog kolača bh. vlasti, dokazuju politički, pa i moralni patos svih tih političkih trgovaca. 

Zar se diskriminacijom, nepristankom na kulturni, nacionalni i svaki drugi apartheid i zaštitom ljudskih prava svih građana i ne samo Bakirovih Bošnjaka može trgovati? 

Ta mizerna ponuda razmjene interesa radi zaštite vlastitog političkog kartela odprilike znači: Evo, "nastavite diskriminirati" Bošnjake i ostale, samo nama dajte da sačuvamo ono što smo oteli. A to nije samo kriminal, već i politički diletantizam i amaterizam najgore vrste i samo dno dna. 

Promjena imena entiteta ili države mnogo je ozbiljniji posao od pukog medijskog izleta, jer zahtijeva konsenzus mnogih političkih i građanskih faktora. U slučaju BiH, a kao što to pokazuje i primjer Makedonije, to je nemoguće ostvariti i bez najviše koordinacije Amerike, NATO-a, EU i UN-a. Taj posao, dakle, nije monopol samo jedne partije, ponajmanje SDA, koja je bez demokratske procedure i kumovala nazivu RS. 

Kada bi ozbiljno bili postavljeni, onda bi u Vašingtonu i drugdje ti zahtjevi iz Sarajeva bili ozbiljno i shvaćeni. Ovako izazivaju podsmijeh i negativnu reakciju.

Na koncu, Izetbegoviću, čiji “pravni” hohštapleraj iz sarajevske Vijećnice, odakle je lansirao unaprijed izgubljenu reviziju tužbe protiv Srbije zbog agresije na BiH još nije zaboravljen, niko nije dao (treći) mandat, koji sebi ove, 2019., prisvaja. A niko nema ni pravo da prihvati institucionaliziranu diskriminaciju u RS, posebno ne u korist udruženog interesa opstanka u tamnim kuloarima profitabilne (SDA) vlasti. Jer, to je, jednostavno, izdaja. 

Zato se ovi plitki, ali opasni Izetbegovićevi šićarđijski performansi moraju politički i legalno sankcionirati. Radi se, naime, o ozdravljenju BiH, tog sada najvećeg balkanskog bolesnika među državama!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.