KOMENTAR DANA

Svršen čin

Zbog nemara bh. vlasti u hrvatski budžet na račun zakupnina godišnje će se slijevati najmanje milion KM

Piše: Senka KURT

3.2.2019

Sad je i zvanično: Bosna i Hercegovina za trideset narednih godina, a vjerovatno i zauvijek, ostala je bez svoje imovine u Hrvatskoj. 

Odmarališta, hoteli, vile, sagrađene od izdvajanja bh. radnika (naših očeva i djedova), nemarom su države, prije svega Vijeća ministara BiH i predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, prešle u ruke privatnika.

Hrvatsko ministarstvo državne imovine u novembru je prošle godine raspisalo poziv za tridesetogodišnji zakup, a ovih je dana objavljeno ko će gazdovati našom imovinom.

Otimali su se hrvatski i strani tajkuni, istina u ratu su i poraću objekti dobro devastirani, ali za koju godinu sigurno će početi dobro i zarađivati. Bivše odmaralište „Đuro Salaj“ nalazi se dvadesetak metara od plaže, uz malo ulaganja postat će (ponovo) vila.

Direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Amer Bekrić još od maja prošle godine, kad je u Hrvatskom saboru usvojen Zakon o upravljanju državnom imovinom, bukvalno vapi i upozorava da je riječ o „isplaniranoj pljački državne imovine“. Uzalud je pisao nadležnima u državi, ni tadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ni Zvizdić nisu reagirali.

Tako će se zbog našeg nemara (ili je u pitanju još ponešto?!) u hrvatski budžeta na račun zakupnina godišnje slijevati najmanje milion KM. No, to nije zabrinulo naše vlasti.

U prošlu se srijedu o svršenom činu trebalo govoriti na sjednici Vijeća ministara. No, ta je tačka skinuta s dnevnog reda. Niko ne zna zašto, ali se može pretpostaviti da je Denis Zvizdić odahnuo. Nema imovine, nema ni rasprave. Njemu dosta!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.