KOMENTAR DANA

Zapostavljeni velikani

Zar ne zvuči tragično da jedna Razija Mujanović i niz osvajača medalja za institucije BiH ne postoje

Piše: Emir JESENKOVIĆ

10.2.2019

Sarajevo ponovo trese olimpijska groznica. Prema nekim ocjenama, Evropski olimpijski festival mladih (EYOF 2019) najveći je sportski događaj od Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, kada je glavni grad Bosne i Hercegovine bio centar svijeta. 

Došli su nam predstavnici pedesetak država s približno 1.000 sportista, borilišta su dotjerana, prateće službe maksimalno pripremljene... Svima su puna usta mladih, sporta, razvoja, svega što bismo voljeli da čujemo. Sve izgleda kao lijepo upakovana priča o gradu i državi koji vraćaju olimpijski sjaj.

Nažalost, idilu remeti detalj koji budi sumnju, a to je odnos države prema svojim sportskim velikanima, sportistima koji su nam u prošlosti donosili velike uspjehe, učinili da svijet na bolji i ljepši način upozna Bosnu i Hercegovinu, njene potencijale i vrijednosti.

Zar ne zvuči tragično da, što se tiče institucija BiH, ne postoji jedna Razija Mujanović te još niz osvajača medalja na olimpijskim i drugim velikim takmičenjima.

Njihov je grijeh što su nastanjeni u Federaciji BiH, gdje bi se trebalo riješiti pitanje novčanih naknada za sportske uspjehe. Prethodno su, što je samo po sebi sramotno, državne institucije od njih oprale ruke i ostavile na (ne)milost entitetima. Nepravda je donekle ispravljena u Republici Srpskoj, gdje su sportske penzije dobili Anto Josipović, Milorad Karalić, Slađana Golić...

No, po tom osnovu, u većem bh. entitetu zaslužnih sportista nema, kao da, recimo, košarkašice Razija Mujanović, Vesna Bajkuša i Mara Lakić nisu bile saigračice Slađane Golić u reprezentaciji bivše Jugoslavije koja je 1988. osvojila olimpijsko srebro!

I tu su naši vlastodršci uspjeli da nas podijele i pošalju poruku na šta mogu računati budući bh. sportski asovi od kojih će neki možda zablistati već ovih dana na EYOF-u...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.