KOMENTAR DANA

Bosanska bogatstva

Bosanski Ural obiluje neiskorištenim rudnim i mineralnim bogatstvom, samo treba konačno iskoristiti šansu

Piše: Almasa HADŽIĆ

23.2.2019

Za istraživanje nalazišta litija na granici Srbije i Bosne i Hercegovine, prema dostupnim informacijama, najviše su zainteresirane kompanije iz Njemačke. 

Koje i kakve kompanije, za sada je malo poznato javnosti koja je ovih dana zaokupljena informacijama da se na području Jadra nalazi oko deset posto svjetskih zaliha ove mineralne sirovine.  

Tačno je da su još prijeratne studije pokazale da se tu, i s bosanske i sa srbijanske strane, nalaze ležišta litija, ali u kojem tačno obimu, bar kad je BiH u pitanju, do sada nije utvrđeno. 

Još prije dvije godine Srbija je potpisala Memorandum o razumijevanju s kompanijom „Rio Tinto“ iz Londona, koja je, prema podacima Vlade Srbije, u projekt „Jadar“, koji obuhvata istraživanje i razvoj ležišta litija, do sada uložila više od 100 miliona dolara, s planom da proizvodnja počne najkasnije 2024. godine.

Kada je u pitanju BiH, osim osnivanja kompanije „Mining&Drilling“, koja je s Rudarsko-geološko-građevinskim fakultetom u Tuzli napravila konzorcij kako bi se mogla prijaviti na eventualni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje litija i drugih mineralnih sirovina ne samo na prostoru Jadra nego i drugih područja BiH za koja se smatra da su bogata raznim mineralnim sirovinama, drugih aktivnosti u ovom pravcu za sada nema.

Očekuje se da nadležna ministarstva, kao što je to već urađeno s istraživanjem nalazišta nafte u BiH, pokrenu aktivnosti u pravcu istraživanja i nalazišta litija, posebno što već postoje vjerodostojne studije o njegovom postojanju ne samo u zoni Jadra nego i na drugim područjima BiH. I da ne propustimo još jednu šansu kao i hiljade drugih do sada.

Bosanski Ural, kako stručnjaci nerijetko nazivaju planinu Zvijezdu, kao i šire područje Vareša, pojedina mjesta u Posavini, Podrinju… dokaz su da BiH obiluje neiskorištenim rudnim i mineralnim bogatstvom. Studije čuvenih akademika Sokolovića i Ramovića na to su upozorile još prije nekoliko desetina godina. Pa i na to da u Podrinju postoje nalazišta litija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.