KOMENTAR DANA

Izgubljena bitka

Najavljuje se da će već za petnaestak dana iz Slovenije doći 30 poslodavaca u potrazi za najmanje 5.000 radnika

Piše: Senka KURT ([email protected])
24.02.2019 07:05

Bosna i Hercegovina zemlja je s najvišim stepenom emigracije te je daleko ispred svih država zapadnog Balkana, navedeno je u analizi Svjetske banke. Od raspada Jugoslavije do danas našu su zemlju napustila 1,3 miliona ljudi, dakle trećina stanovništva, a novi val emigracija/iseljavanja/napuštanja domovine najavljen je i za ovo proljeće. 

Prema zvaničnim podacima, samo prošle godine i samo u Sloveniju otišlo je više od 13.000 radnika, među njima najviše građevinaca, čak 10.000. Drugi već pripremaju papire za odlazak put Njemačke i drugih zemalja zapadne Evrope. Tamo će raditi više-manje iste poslove za mnogo više novca, uz bolje uvjete.

Građevinski poduzetnici već vape za zidarima, tesarima, bravarima, sve je manje molera, keramičara, armirači i kranisti traže se lupom.

Najavljuje se da će već za petnaestak dana iz Slovenije doći 30 poslodavaca u potrazi za najmanje 5.000 radnika. Nema sumnje, mnogi će objeručke prihvatiti ponudu i krenuti trbuhom za kruhom. Što dalje od BiH.

Hrvatske firme opsjedaju naše tržište u potrazi za mesarima, trgovcima, uoči ljeta traže sezonce u turizmu. No, preko očiju i ušiju naših vlasti kao da je čvrsto zavezana crna traka, niti vide niti čuju za problem s kojim se suočavamo.

Osim što gubimo majstore i zanatlije, ubrzo ćemo dobru uslugu plaćati suhim zlatom. No, koga je za to briga? Privatnici čine što mogu, povećavaju plaće, obučavaju radnike, pokušavaju ih zadržati. No, borba sa slovenskim ili zapadnoevropskim firmama unaprijed je izgubljena.

A nije moralo tako biti. Teška srca kreće se s kućnog praga i uz manje napore mogli smo sačuvati mnoge koji ovih dana pakuju kofere. Viša plaća, više sigurnosti. Ne tražimo mnogo!

Vezane vijesti

Komentari

NA VRH