KOMENTAR DANA

Atlantska kapija

Isprazna je priča o samo vojnom, a ne vrijednosnom kontekstu približavanja NATO-u

Piše: Piše: Erol AVDOVIĆ

Osim što je bila žrtva najbrutalnijeg rata, s najviše stradalih u cijelom okruženju i često prolazila kao pokusni kunić ili zadnja, na čekanju u regionalnoj tranziciji, Bosna i Hercegovina predugo je ostala talac vlastitih političkih kalkulanata.  

Oni su je jednako unazadili kao i sve druge nesretne historijske okolnosti. Nije stvar lamenta reći da je krajem minulog stoljeća BiH bila bliže Zapadu, a ne zemlja s najviše sovjetskih recidiva ili, kako se to voljelo reći, najcrvenija među svim jugoslavenskim republikama, ujedno i bliža Orijentu nego svi ostali, svi bi zasigurno manje stradali. 

Srećom, Bosnu je spasio njen stoički narodni duh, kao što je još spašava to uvažavanje tradicionalnih vrijednosti u razlikovanju dobra od zla.

Ako su Bosanci, bez obzira na to koliko neki dokazuju “vlastite” paralelne nacionalne identitete, vezujući se uz susjedne države, do sada trebali išta naučiti, to je činjenica da svekoliki narod, svi građani Bosne i Hercegovine, ne smiju više biti topovsko meso niti potrošna roba u međusobnim obračunima bilo koje vrste. 

Jer, kad rat ovdje “prestane”, a nastavi se voditi drugim sredstvima, narod curi, a ljudi “nestaju” tragajući za boljom sudbinom od ove proklete, balkanske.

Zato i Milorad Dodik, ako je racionalan političar, treba prestati sa propagandom o vojnoj “neutralnosti” za BiH. Osim što to znači svrstavanje na pogrešnu stranu historije, to samo dodatno odvija ventile za egzodus mladih i svih onih koji mogu otići iz zemlje, dakako na Zapad. Niko neće u Rusiju, o kojoj, izgleda, maštaju najviše oni koji su se ogriješili o zakon ili počinili ratne zločine.

Sada, kad su kroz NATO vrata prošli svi, od Albanije, preko Crne Gore, do Makedonije, a čak i Srbija sarađuje s Alijansom, bez obzira na to što (još) sjedi na dvije stolice, držati tu atlantsku kapiju zatvorenom samo za BiH znači raditi protiv budućnosti svoje djece. 

Šteta je nemjerljiva kad je riječ o investicionoj, sigurnosnoj i političkoj klimi u zemlji i regionu. Zato je isprazna priča o “samo” vojnom, a ne vrijednosnom kontekstu približavanja NATO-u. Tu štetu, za početak, treba hrabro prestati praviti.

NA VRH

Komentari