KOMENTAR DANA

Čega se boji Valentin Incko

Za vrijeme kakvo nas trenutno pritišće treba nam visoki predstavnik koji će učiniti više od pukog „motrenja nad mirovnim procesom“

Almasa HADŽIĆ

30.3.2019

Bivši visoki predstavnik za BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schiling) javno je, prije dva dana, prozvao, tačnije okrivio svog aktuelnog nasljednika Valentina Incka (Inzko) zato što ne sprečava negiranje genocida u Srebrenici. A morao bi, jer je taj barbarski pokolj nad više od 8.000 bošnjačkih civila, staraca, žena i djece tako okarakterizirao i Tribunal u Hagu.  

Incko, koji, kako navodi Švarc-Šiling, „motri nad mirovnim procesom u BiH“ godinama, svjedočimo, svojim nečinjenjem, ustvari propuštanjem da upotrijebi ovlasti koje su mu date, dopušta zvaničnicima RS i njihovim sljedbenicima da negiranjem genocida i slavljenjem njegovih počinilaca omalovažavaju žrtve i javno se rugaju sudskoj pravdi.

Tako su sve agresivniji negatori genocida iz manjeg bh. entiteta ponašanjem koje do sada nije sankcionirano odgojili generaciju svojih sljedbenika čiji stavovi poprimaju obilježja fašističke histerije kakvu, ako imalo razmišljamo o budućnosti svoje djece, pod hitno trebamo u korijenu spržiti.

Donošenju zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, u legalnoj proceduri - kako je to Njemačka nakon kraha fašizma uradila zabranom negiranja holokausta - protive se upravo oni koji genocid negiraju.

Da takav zakon bude donesen u skladu s ovlastima visokog predstavnika, u ovom slučaju Valentina Incka, negatori genocida sigurno ne bi imali šansu da mu se suprotstave. Pa šta onda čeka ili čega se boji Valentin Incko?

Je li njegovo indolentno ponašanje u ovom slučaju znak vlastite nemoći da se suprotstavi sljedbenicima ideologije osuđenih ratnih zločinaca ili ga, jednostavno, nije briga. Priredbe, izložbe, ispraćaji, dočeci, dženaze, sahrane, ćevapi, zalivene baklave... po svoj prilici su „aktivnosti“ kojima pokušava popuniti vrijeme do penzije.

Visoki predstavnik Valentin Incko sigurno je prijatelj BiH. Ne mrzi je, naprotiv. Ali... Takvi prijatelji dobri su za misna slavlja, tevhide, sunete, vašare, bankete...

Za vrijeme kakvo trenutno pritišće BiH treba nam visoki predstavnik koji će učiniti više od pukog „motrenja nad mirovnim procesom u BiH“.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.