KOMENTAR DANA

Kozmetičke reforme

BiH treba mjeriti kroz prizmu hoće li se od nje napraviti država svih njenih građana, a ne izopćenih interesa

Piše: Erol AVDOVIĆ

31.3.2019

Mnogo toga što politika u BiH ostvaruje, uz stalno isticanje nominalnih, a rjeđe stvarnih rezultata, već duže od četvrt stoljeća ovu zemlju drži na periferiji Evrope i na samom repu regiona.  

Dakako, i BiH treba mjeriti kroz prizmu hoće li se od nje napraviti država svih njenih građana, a ne izopćenih interesa. To apsolutno nisu “nacionalni” i partiokratski interesi, koji dugo koče povratak onih koji su morali otići zbog rata, stvarajući bazu i za novi, ekonomski egzodus. 

Ogromni je to moralni izazov i za međunarodnu zajednicu, sve podjeljeniju između Istoka i Zapada, koja, usljed vlastitog političkog vrijenja, nerijetko oportunizma i redovnih izbora, stalno ostavlja BiH za kraj. Zbog tako planiranog “finala”, istu mantru o reformama i demokratiji, čast izuzecima, i uz stalno iste, korumpirane bh. političare, s kojima djeluje, Evropa gubi bar dio svog kredibiliteta. 

Sada kad znamo i da nema “Dejtona 2” niti gradnje novih američkih baza u okruženju (osim one u Albaniji), najmanje što se od Vašingtona i Brisela može očekivati jeste jasna potpora BiH sve do njenog punog članstva u NATO-u, kao što se, uz sve probleme, pomoglo Crnoj Gori i Makedoniji. 

Bez toga ostaje “prazan” prostor ruskim sigurnosnim i (panslavenskim) mešetarima, kao i krajnje poduzetnim kineskim investitorima. Brisel, doista, to sve češće kritizira, ali sve manje prevazilazi atraktivnom alternativom umjesto birokratskom direktivom. 

I to je jedan od recepata za produženi bosanski javašluk. Bosna i Hercegovina mora postati radionica, a ne pričaonica i ne više poligon velikih riječi, a malih dijela!

Svakako, ne mjesto pokusnog eksperimentiranja s kozmetičkim prividom uspjeha. 

Valja priznati da tolerancija kriminala, koji je bez neovisnog i politički nepristrasnog sudstva postao "domaća životinja" u Bosni, uz svakodnevnu korupciju, prečesto potire značaj mnogih dobrih evropskih deklaracija. 

Samo dekriminalizacija, a ne improvizacija, dakle puno sankcioniranje svih prekršilaca Ustava i zakona u BiH, čuva entuzijazam i zdrav duh, kao što jedino i osigurava napredovanje ka EU. Sve ostalo je uglavnom prazna priča, bilo da je evropska ili američka.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.