KOMENTAR DANA

Dobrovoljci zločinci

Ko je nekadašnjim ruskim ubicama dozvolio da ponovo prijeđu granicu BiH

Almasa HADŽIĆ

14.4.2019

U Višegradu je u petak obilježen dan ruskih dobrovoljaca! Javno i uz sve počasti, govore, hvalospjeve živim i mrtvim ruskim ubicama što su po Bosni klali i ubijali Bošnjake, i sve uz prisustvo zvaničnika RS.

Odavanje počasti domaćim i stranim zločincima i slavljenje njihovih zločina, kakvo je bilo divljanje četnika otprije mjesec, kao i ovo otprije dva dana, ne bez razloga, održava se u Višegradu.

Radi se o gradu koji će u historiji evropskih ratova biti upamćen po Hitlerovim metodama ubijanja nepoželjnih naroda, gdje su devedesetih godina živi paljeni, ubijani, silovani, te i živi i mrtvi bacani u Drinu pripadnici bošnjačkog naroda.

Dan ruskih dobrovoljaca, obilježen u petak u Višegradu, uvršten je u kalendar značajnih historijskih događaja RS, što govori da entitetske institucije i moralno, a još više materijalno, stoje iza njihovog kako ratnog tako i mirnodopskog „paradiranja“ po BiH, pa i iza teških ratnih zločina koje su počinili s Karadžićevim i Mladićevim ubicama.

I opet nijedna institucija za provođenje zakona u BiH nije svoju pozadinu pomakla ni za centimetar, kako bi se, ako ništa, prebrojali dobro poznati domaći i strani zločinci prisutni na višegradskim slavama. Žalosno je da još niko ne pita ko je ruskim ubicama iz proteklog rata uopće dozvolio da ponovo prijeđu granicu BiH?

Da je, naprimjer, negdje u srednjoj Bosni upriličeno slavlje u čast nekadašnjih pripadnika odreda El-Mudžahid i na njemu se okupili i predstavnici boračkih organizacija, lokalne i entitetske vlasti (kao prekjučer u Višegradu, op. a.), vjerovatno skup ne bi ni počeo, jer bi u policijske marice bili potrpani i slavljenici i oni koji su se imali namjeru s njima družiti.

Vrijeme je da nam neko odgovori važe li zaista zakoni ove zemlje (kakvi god da su) samo za Bošnjake.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.