KOMENTAR DANA

Neka činjenice ne kvare priču

Zašto vlast ne demantira informaciju da je plin jeftiniji nego što kažu? Odgovor je jednostavan

Piše: Kenan KEŠMER

27.4.2019

Kao u onoj bajci kada neko dva puta poviče „Vuk!“, iako ga nema, pa na treći povik, kada se vuk pojavi, niko mu više ne vjeruje, Vlada Federacije provukla je poskupljenje plina.  

Mjesecima se najavljivalo i demantiralo, pljuštale su teške riječi prema Upravi „BH-Gasa“, tvrdilo se da „neosnovano“ traži da plin poskupi.

Sada kada je otoplilo, Vlada usvaja odjednom „utemeljen“ zahtjev za povećanje cijena plina za 29,29 posto.

Zanimljive su reakcije i objašnjenja vlasti. Tako se kaže da je cijena plina porasla, da ga mi (građani i kompanije) kupujemo, odnosno plaćamo po dosta nižoj cijeni. Ekonomski neizdrživo. Ali, vlast je, uz to što je preko noći skontals ekonomsku (ne)opravdanost svojih postupaka, i merhametli. Kažu, cijena plina povećana je nakon grijne sezone. Znači li to da će biti snižena kada nova grijna sezona počne? To se ne zna.

Lako je naći cjenovnik i uz njega grafiku koja se ne slaže s izjavama koje stižu iz ovdašnjih vlasti. Cijena plina na svjetskom tržištu u posljednje je vrijeme pala za čak 20 posto.

Koliko je do sada plaćan plin i koliko smo mi (građani) jeftinije kupovali taj isti plin? Zašto se to detaljno ne objasni? Zašto vlast nema svoj grafikon?

Izgleda da se vode onom starom: Nemoj da ti činjenice kvare priču.

Kad zafali, najlakše je uzeti od građana koji se ne bune. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.