KOMENTAR DANA

Turković i kicoši iz JNA

Sakrio se Turković u mišiju rupu pa mu kantonalna ministrica zdravstva ne može službeno uručiti obavijest da će biti smijenjen

Piše: Seđad MUHIĆ

28.4.2019

U Kantonu Sarajevo svi traže Samira Turkovića (SDA). Jedino još policija nije uključena u potragu. Aktuelni direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja otišao je iz firme prije mjesec, nema ga ni u kući. Na taj korak odlučio se nakon što je Vlada KS krajem marta pokrenula proceduru za njegovu smjenu.  

Sakrio se Turković u mišiju rupu pa mu kantonalna ministrica zdravstva ne može službeno uručiti obavijest da će biti smijenjen. A to mora da bi bila ispoštovana pravna procedura. Poštari mu lično trebaju uručiti čage, ali ne mogu ga naći na adresi Zavoda, niti na kućnoj.

I tako se ovaj direktor pravnim mahinacijama i začkoljicama bori da očuva funkciju s koje upravlja zdravstvom i s vrtoglavih 410 miliona maraka godišnje. Nije to častan način. Kukavički je, štaviše.

Ako te ne želi nova vlast, kojoj je narod dao pravo da upravlja njegovim novcem, onda budi džentlmen i to prihvati. Poštuj narod, ako nećeš vlast. Ostavi funkciju i štafetu predaj drugom. Turković, međutim, neće.

I zato neodoljivo podsjeća na nekadašnje kicoše koji su izbjegavali JNA. Sjećam se priče očevog rođaka. Želeći izbjeći odlazak u armiju, otišao je od kuće, bacio dokumente, promijenio lični opis. Krio se i od najbližih. Iz Jajca otišao u Split. Vodio novi život. I tako nekoliko godina. JNA ipak je odslužio.

Slično i Turković. Uzeo bolovanje. Navodno je iz Sarajeva otišao u Fojnicu. Poštarima nedostupan. Ni najbliže kolege iz Zavoda, barem ne službeno, ne znaju gdje se krije.

Međutim, JNA, il' što bi rekli smjena, mora se desiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.