KOMENTAR DANA

Bosanac bez kompleksa

Za razliku od Nurkićevih, „heroji“ srpskih tabloida godinama su stanovnici najzloglasnijih zatvora u Evropi i regionu

Almasa Hadžić

Piše: Almasa HADŽIĆ

11.5.2019

Nakon što se na utakmici svog Portlanda NBA zvijezda Jusuf Nurkić pojavio s majicom na kojoj su ispisana imena devet bosanskih heroja, na bh. košarkaškog genija horski je zarežao fašistički podmladak prekodrinske zločinačke kamarile iz devedesetih godina, čiji su „heroji“ godinama stanovnici najzloglasnijih zatvora u Evropi i regionu.   

Za razliku od takvih, koji su, na nesreću države Srbije, obilježavajući Dan pobjede nad fašizmom, njenim gradovima marširali predvođeni presuđenim ratnim zločincima kao herojima, popularni Juka istog je tog dana na svojim grudima pronosao imena onih koji nisu pristali biti dio mračne strane historije proteklog stoljeća, i tako, da li namjerno ili ne, svijetu pokazao kako se odaje počast danu u kojem je cijeli svijet fašizmu rekao „ne“.

Začuđujuća je, prosto, psihopatska upornost određenih krugova iz Srbije, čija epska i mitomanska svijest stoljećima funkcionira na matrici izokrenute priče, da bjelodanu laž pretvore u istinu, dokazani ratni zločin u herojstvo, a njihove počinioce u nacionalne heroje.

Tako su određeni srbijanski mediji koje je nakotila fašistička hobotnica vođena zločinačkim idejama devedesetih godina, suočeni s istinskim herojima čija su se imena našla na Nurkićevoj majici, bijesni na nacionalni ponos bosanske sportske gromade, izbljuvali neviđenu količinu laži i nacionalističkih uvreda na njegovo ime. Na njihovu žalost, i Nurkić, kao i sav pravdoljubivi svijet, za takve zna da su samo sebi i svojoj mitomaniji svrha.

Jer, Jusuf Nurkić potječe iz porodice u kojoj se i o herojima i o zločincima pričalo samo na osnovu dokazane istine. Odgojen da poštuje i voli čovjeka, bez obzira na to na koje se ime odaziva, preponosan na svoje bh. porijeklo, Jusuf Nurkić bez kompleksa svjedoči svoju ne samo sportsku nego i ljudsku veličinu.

Kao takav, s razlogom je postao uzor hiljadama mladih iz cijelog svijeta.

Onima koji ovih dana na njega reže, narod bi rekao, ne pomaže ni pop ni hodža.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.