KOMENTAR DANA

Začarani krug

Krajina se bijesna i prepuštena sama sebi nosi s teškim problemima krize

Piše: Senka KURT

19.5.2019

Od početka godine u našu zemlju ušlo je dvostruko više migranata nego lani u istom periodu. Krajina se bijesna i prepuštena sama sebi nosi s teškim problemima krize. 

S jedne strane su solidarnost i humanost, koje opstaju unatoč strahu i neizvjesnosti, a s druge Krajišnici imaju pravo i na ljutnju, jer već godinama od zvanične vlasti dobivaju samo obećanja i floskule.

Nevjerovatno je s kakvim su se nemarom nadležni do sada odnosili prema migrantskoj krizi i kako je problem, poput vrućeg krompira, prebacivan s jednog na drugi nivo vlasti. Žrtve su bili migranti, koji, budimo realni, od nas nisu tražili previše, krov nad glavom i nešto hrane. Žrtve tog nemara su i Krajišnici, koji također nisu tražili previše, samo da nadležni s državnog nivoa počnu raditi svoj posao i s njihovih leđa skinu teško breme s kojim se, realno, nisu ni mogli ni znali nositi.

Imamo službe, agencije, komisije, koordinacije, napravljene su sve moguće, a zapravo nemoguće ad hoc institucije, koje su bile zadužene (i dobro plaćene) da migrantsku krizu svedu na najmanju mjeru. No, sve što smo dobili jesu zapravo najprije prepuni parkovi, zatim autobuske stanice, šuplje granice, prepuni vozovi, centri koji će sad biti ovdje, sutra ondje, a prekosutra... opet pred nečijim vratima.

Nadležni se, prosto, hvale činjenicom da većina (skoro 95 posto) pridošlica nema dokumente, humanitarci tvrde na osnovu vlastitih iskustva da je riječ samo o nevoljnicima koji preko nas traže put za Evropu, građani nerijetko svjedoče o ne baš prijatnim susretima, doktori upozoravaju na zdravstvene opasnosti, svi zajedno glumimo dobre domaćine prisjećajući se kako smo nekad i sami ovisili o tuđoj milostinji. No, to nije recept za rješavanje krize.

Nisu to ni žičane ograde na granicama, brutalnost sigurnosnih agencija, nisu ni isprazna kukanja kako nemamo dovoljno ljudi ni sredstava ni inspektora. Rješenja nisu u premještanju migranata iz jednog u drugi kanton.

Svaka ozbiljna akcija mora početi s konkretnim rješenjima. Koja, svjesni smo, neće sigurno biti ni najbolja ni definitivna. Ali, stanje u Krajini postaje sve složenije. Toplije vrijeme donosi novi val migranata. Koji, treba to ponoviti, na granici s Hrvatskom mogu biti nekoliko dana, a mogu ostati i koji mjesec. Do sada smo se pouzdavali u dobru volju i vremenske uvjete. Vrijeme je da napustimo začarani krug.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.