KOMENTAR DANA

Poruka čitulje

Piše: Mirela KUKAN

1.6.2019

Dvije stranice koje je prijedorski „Kozarski vjesnik“ jučer poklonio u znak sjećanja na 102 ubijene djece Prijedora, jedan je vid satisfakcije roditeljima. Kada to kaže Fikret Bačić, kojem su 1992. godine bezdušne srpske falange, podržane i gebelsovskom propagandom tadašnjeg „Kozarskog vjesnika“, pobile 31 člana uže porodice, među njima i sina i kćerku, onda je ta poruka od planetarnog značaja.  

Njome je Bačić održao lekciju iz ljudskosti prije svih onima koji i danas poriču zločine, diskriminiraju žrtve, otvoreno ili prikriveno šire nacionalizam i fašizam, ne prihvataju strašnu istinu o postojanju bijelih traka, logora, masovnih grobnica.

„Kozarski vjesnik“ jedini je list koji se u presudama Haškog tribunala spominje kao medij koji je poticao i izazivao nacionalnu mržnju i netrpeljivost u Prijedoru od 1992. do 1995., objavljujući tekstove najcrnje propagande protiv najuglednijih prijedorskih Bošnjaka i Hrvata.

Još se pamte grozomorni tekstovi u kojima su prijedorski ljekari Eso Sadiković, Željko Sikora, Osman Mahmuljin, Mirza Mujadžić... klevetani da su „namjerno pogrešno liječili Srbe, izazivali abortuse kod Srpkinja koje nose mušku djecu, davali im injekcije da rađaju samo žensku djecu i tako smanjuju natalitet, kastrirali srpske muške bebe“...

Dvadeset sedam godina kasnije, „Kozarski vjesnik“ objavio je osmrtnice ubijenoj djeci uz poruku: "Oprostite, maleni, što vas nismo umjeli zaštititi, ali sve ćemo učiniti da se ne zaboravite." U potpisu čitulje su građani i građanke Prijedora.

Nada je ovo da će uskoro doći vrijeme kada će se ovaj list izviniti i sprati ljagu s časnih prijedorskih imena koja su najprljavije ocrnili. Živjeli su za taj dan roditelji ubijenog dr. Sikore. Nisu ga dočekali. Njihovom smrću nestalo je i posljednjih prijedorskih Sikora.

Ipak, ono što je „Kozarski vjesnik“ jučer uradio dokaz je da već sedmogodišnja tradicija obilježavanja Dana bijelih traka nije Sizifov posao boraca za mir, pravdu, istinu, pomirenje, suočavanje s prošlošću.

Jučerašnja čitulja nada je i da će se Prijedor ipak jednom probuditi iz prošlosti, odreći ratnih zločina te ispuniti želju Fikreta Bačića i svih drugih roditelja ubijene djece da im se u centru grada podigne spomenik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.