KOMENTAR DANA Miralem Aščić

A đe zatvor....

Više je nego apsurdno da se 13 godina čeka na otvorenje kompleksa čiji je kamen temeljac postavljen još 2006.

Piše: Miralem AŠČIĆ
03.08.2019 06:58

Miralem Aščić

Foto: Avaz

Brzo ćemo, radovi su pri kraju, ubrzo otvaramo, konačno će državni zatvor početi s radom, ostale su još samo male tehničke stvari da se riješe, prve zatvorenike očekujemo uskoro, konačno, evo 1. avgusta će zatvor početi s radom, sve je spremno...

Ovo su samo neke izjave zvaničnika o otvorenju državnog zatvora, najavljenog kao bh. Alkatraz s pet zvjezdica, koje slušamo deset godina.

No, prođe i 1. avgust, a rešetke na kapijama državnog zatvora, koji se prostire na 24.000 kvadrata, ostale su spuštene. Nema ni Alkatraza ni zatvorenika, nema ni upravnika ni čuvara. Samo su zidine.

Državni zatvor, smješten u Vojkovićima kod Sarajeva, izgleda da će sačekati neka bolja vremena i neku bolju političku klimu. Sačekat će i na v. d. upravnika, koji je, kako stvari stoje, posvađao koalicione partnere. Ili će biti Mujo ili Slavo, važnije je, izgleda, od bilo čega u ovoj državi.

A sačekat će i zatvorenici koji leže u zatvorima širom FBiH, a osuđeni su za najteža krivična djela. Na novi, „udoban“ smještaj, na koji je potrošeno skoro 80 miliona KM, od čega su većinom donirana sredstva, sačekat će svi. I država i donatori i zatvorenici.

Više je nego apsurdno da se skoro 13 godina čeka na otvorenje zatvora čiji je kamen temeljac postavljen još 2006. Još je apsurdnije da su prvi ozbiljniji radovi počeli sedam godina kasnije, 2014., a rok za gradnju bio je 24 mjeseca. Mjesec po mjesec, godinu po godinu, zatvor je nakon 13 godina sagrađen, ali sačekat će još jednu, kako stoje stvari, da otvori vrata. Do tada, čekat ćemo neku novu izjavu da sve ide prema planu.

Vezane vijesti

Komentari

NA VRH