KOMENTAR DANA

Šta je nama SFF

Mnogo je onih koji nisu pogledali nijedan film, ali su šampioni u konzumiranju dnevne i noćne ugostiteljske i turističke ponude

Larisa Sarajlić-Ramović. Arhiv

Larisa SARAJLIĆ-RAMOVIĆ

18.8.2019

Jedna gošća iz Njemačke koja je prošle godine u bh. prijestonici boravila u vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala rekla je: „Obišla sam cijeli svijet, ali ovakvu atmosferu još nisam doživjela. Do sada sam mislila da je Majami centar svijeta, ali sada sam promijenila mišljenje“. 

Da ne bude zabune, ova gošća nije pogledala nijednu filmsku projekciju, ona je „samo“ uživala u svemu onome što je u tih osam avgustovskih dana 2018. godine Sarajevo imalo pružiti i pokazati.

A ako se po jutru dan poznaje, kako je krenulo prve večeri SFF-a 2019., prošlogodišnja gošća iz Njemačke tek bi sada pala na tjeme.

Šta je nama - Sarajlijama, Bosancima i Hercegovcima SFF?

Ruku na srce, mnogo je njih koji proteklih godina nisu pogledali nijedan film, ali su bili šampioni u konzumiranju dnevne i noćne ugostiteljske i turističke ponude. I, shodno tome, doprinijeli prihodu koji se tih dana slijeva u kasu.

Dobro je tih dana svima, u cijelom lancu - od prodavača kifli, suvenira i ćevapa na Baščaršiji, ugostitelja koji toče sve, od kole do šampanjca, do taksista koji u zoru goste voze na njihove adrese...

Dobro je i drugim gradovima. Neki tih dana trknu do Mostara, Stoca, visočkih piramida...

I, nakon 25 godina, vrijeme je da furači prestanu prosuđivati i tabiriti kvalitet filmova i kategoriju gostiju na crvenom tepihu. Jer, SFF je - kratko i jasno – i prilika za dobru zaradu i svake godine sve bolje pozicioniranje Sarajeva i BiH na svjetskoj mapi.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.