APSURDI

Falsifikatorska propaganda ili uzmi kako ti šta odgovara: Srbijanci prisvojili Valtera

Fazon je predstaviti Valtera kao svog, poznatog lika Batu Živojinovića pa da onda Kinezi pomisle da su gledali neki film o nekom gradu u Srbiji

Majice srbijanskih navijača. Kurir

Piše: Amer ČULIĆ

29.8.2019

Da nije žalosno bilo bi smiješno – dovitljivi Srbijanci skloni marketinškim mahinacijama došli su na sjajnu ideju. Sjajnu, da se ne radi o klasičnom iskrivljavanju činjenica i historijskom falsificiranju. 

Naime, košarkaška reprezentacija Srbije, jedan od kolektiva kojim s pravom mogu tamošnji žitelji biti ponosni igrat će na Svjetskom prvenstvu u Kini i bit će jedan od favorita.

Kako živimo u vremenu gdje je samoreklamiranje ne samo poželjno već i neophodno, kako je bitno prikazati se na raznim poljima u lijepom svjetlu, promovirajući najbolje iz svoje kulture, historije i tradicije, tako je neko u Srbiji, tačnije u Novom Sadu otštampao majice sa likovima znamenitih ličnosti.

Doznalo se da su autori novosadski navijači koji su pristigli u Gvangžuu. S jedne strane tako Novak Đoković stoji zaleđen sa stisnutom pesnicom ilustrirajući svoju neprikosnovenost, s druge nas svojim znatiželjnim pogledom posmatra Nikola Tesla, a među njima kao najveći heroj nalazi se Bata Živojinović ne zbog svojih milion i po odigranih uloga, već zbog jedne, krucijalne – Valtera, što brani Sarajevo.


Navijač s majicom. Kurir

Vladimir Perić, narodni heroj čiji je život poslužio kao inspiracija za najpopularniji film u Kini svih vremena jeste rođen u Prijepolju (Srbija), ali je tokom čitave karijere službovao u BiH, bio jugoslovenski, a ne srpski heroj. Gotovo do kraja rata, do 6. aprila 1945. godine, stajao je na čelu svih akcija ilegalne organizacije u Sarajevu.

Ono što jeste apsurd koji graniči sa šizofrenijom je selektivno uzimanje onoga kako se kome ćefne i prohtije, a ponajviše u zavisnosti koliko ko od čega ima koristi.

Statistički i empirijski bio bilo bi simpatično izračunati koliko ljudi u Srbiji zaista cijeni Vladimira Perića, posebno među najvatrenijim navijačima sportskih timova. Koliko ga doživljava srpskim herojem u zemlji gdje je nekoliko puta pokušavana rehabilitacija Draže Mihajlovića.

Fazon je predstaviti Valtera kao svog, poznatog lika Batu Živojinovića pa da onda Kinezi pomisle da su gledali neki film o nekom gradu u Srbiji, kojeg su mnogi pođahkad pokušavali prisvojiti, ali nikako da im upali. Ili je poenta predstaviti se onakvim kakav nisi. Ništa Kinezima vjerovatno nije jasno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.