KOMENTAR DANA

Sloboda i pravo

Parada, povorka, šetnja ponosa, planirana za nedjelju u Sarajevu, izvukla je iz nas najgore i najbolje

Senka Kurt. Avaz

Piše: Senka Kurt

5.9.2019

Tolerancija i razumijevanje su riječi koje od Dejtona do danas ponavljamo kao mantru. 

Pametni bi ljudi rekli – pokušavam razumjeti, ne osuđujem, pa bi primjena takvog pravila u još demokratski nedozreloj Bosni i Hercegovini bila idealno rješenje.

No, kako od te iluzije još zadugo nema ništa, valja nam deverati s ovim što imamo. A imamo svega, nezaposlenih, nezadovoljnih, poniženih, prevarenih, gladnih, pa onda imamo nepravde, korupcije, kriminala, babinih gatki, šarenih laža i Potemkinovih sela. Imamo i djecu s posebnim potrebama koja ne mogu u školu, bošnjačke učenike koji ne mogu učiti bosanski, povratnike koji se još ponegdje boje zanoćiti u svojim kućama...

Parada, povorka, šetnja ponosa (kako vam drago), a koja je planirana za nedjelju u Sarajevu, izvukla je iz nas najgore i najbolje. Gore društvene mreže, podijeljeni smo za i protiv, izvlačimo iz šešira argumente i kontraargumente. Sve kako bismo preko noći one koji nisu „s nama“ ubijedili da su „protiv nas“.

Zanimljivo je kako je upravo pitanje borbe za prava LGBTQ populacije obasjalo i druge probleme. Začudo, u dva tabora podijelilo se skoro sve u državi. Pa čak i sindikati. Sarajevski sindikat obrazovanja poziva građane da se Povorci ponosa suprotstave sudjelovanjem na Danu tradicionalne porodice, koji će biti održan dan ranije, e,kako bi pokazao vrijednost „naše“ tradicije. Drugi sindikat, onaj trgovine, stao je na stranu Povorke i poručio da su, kad su prava u pitanju, trgovci jednako obespravljeni, s niskim plaćama, ostavljeni na milost i nemilost, uniženi i počesto diskriminirani.

Javljaju se onda i druge grupe, s manje ili više argumenata zašto bi Povorka trebala biti održana, odnosno zašto uopće ne bi trebalo ni govoriti o njoj. U igri su i novi termini – tradicija, vrijednosti, diskriminacija, prava, jednakost... Sve te riječi koje smo nemilosrdno raubovali proteklih decenija. U pokušaju da ovladavanjem terminima ubijedimo sebe da smo ovladali i svojim životima.

I sve tako ukrug. Zadire se u najtananije, najintimnije, počesto i tamo gdje najviše boli. Sloboda izbora gotovo se utopila u velikim riječima. A baš o tome je riječ. O slobodi. I pravu. Da šetamo. Ili ne šetamo. Naše pravo je da odlučimo!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.