KOMENTAR DANA

Od najmodernijeg puta do žive grobnice

Koliko će još života biti izgubljeno dok nadležni ne shvate da je krajnje vrijeme da se obračunaju s bijesnim vozilima i bahatim vozačima

Piše: Piše: Dino PAŠALIĆ

Dino PAŠALIĆ

Foto: Avaz


Čak 800 saobraćajnih nesreća dogodilo se za samo tri godine na najmodernijem putu u Bosni i Hercegovini – autoputu A1, poražavajući su podaci preduzeća „Autoceste“ FBiH i MUP-a ZDK. Četiri života su ugašena. 

Alarmantno je da se ovaj broj iz dana u dan povećava, da se sve više mladih života gasi tuđom greškom, a nadležni nijemo posmatraju kako porodice stradalih u nesrećama sve češće dolaze na mjesta tragedije da ih, prekrivene krvavom plahtom, identificiraju.

Brojne inicijative i vapaji stručnjaka saobraćaja, nažalost, nisu urodili plodom, iako su dali jasna, koncizna i produktivna rješenja. Veće kontrole, prisustvo policije, radarske kontrole, ali i strožiji zakon, samo su neka od jednostavnih i praktičnih rješenja.

Ali, kako to obično biva u našoj zemlji, na jedno uho uđe, na drugo izađe. Tako je i u ovom slučaju. Ni podatak da se milioni maraka godišnje naplate od kazni za saobraćajne prekršaje, očigledno, nije dovoljan da se, konačno, uloži u radare i opremu, odnosno spašavanje onog najvrednijeg - ljudskog života.

I dok sigurnu vožnju najmodernijim bh. putem onemogućavaju skupocjeni automobili, kojima često upravljaju „babini sinovi“, ne prezajući od ograničenja i tako ugrožavaju svoj život i živote ostalih učesnika u saobraćaju, vožnja koja je ovom dionicom trebala biti užitak, postala je opasnost.

Koliko će još života biti izgubljeno na ovom putu dok nadležni ne shvate da je krajnje vrijeme da se obračunaju s bijesnim vozilima i bahatim vozačima, niko ne zna.

Međutim, jedno je sigurno, ako se nešto pod hitno ne poduzme, nadležni se trebaju postidjeti zbog izgubljenih života, ali i boli shrvanih porodica čiji najmiliji nedužno ginu na putevima.

Više o temi

ALARMANTNO
Za tri godine 800 nesreća na autoputu
NA VRH

Komentari