KOMENTAR DANA

Dok nije kasno...

Širom svijeta održana okupljanja zbog klimatskih promjena

Goran MRKIĆ. Avaz

Piše: Goran MRKIĆ

21.9.2019

U zemljama širom svijeta jučer su održane demonstracije na kojima je zatražena odlučnija reakcija u borbi protiv klimatskih promjena.  

Ova akcija pokazuje da je svijet konačno postao svjestan opasnosti koju predstavljaju klimatske promjene, te da je progovorio jednim glasom.

Val nije zaobišao ni našu zemlju gdje su također održana okupljanja građana. Naročito raduje činjenica da je na protestima bio veliki broj mladih ljudi, koji su i pokretači ove akcije na globalnom nivou.

Oni su jasno kazali da žele imati budućnost u kojoj će moći normalno živjeti i osnivati porodice, te da neće mirno posmatrati kako se planeta uništava ljudskom nebrigom i pohlepom.

Brojni protesti ovim povodom su se održavali i ranije, ali se čini da nikada nije toliko ljudi u isto vrijeme, u toliko zemalja, koordinirano izašlo na ulice.

Njihov glas sada više niko neće moći ignorirati i vlasti će morati poduzeti odlučnije mjere prije nego što dođemo do tačke sa koje više neće biti povratka, a koja je veoma blizu.

Naravno, razni lobiji i dalje će pružati snažan otpor promjenama koje bi im mogle umanjiti zaradu, i sigurno je da predstoji velika borba. Vremena je sve manje, tako da je svaki dan dragocjen.

Bosna i Hercegovina je dio globalnog pokreta i treba dalje raditi na jačanju svijeti u našoj zemlji o opasnostima koje nam prijete zbog promjene klime i načinima kako se izboriti s ovim problemima i sačuvati Zemlju za buduće generacije. Ovo je možda posljednja šansa da se to učini, već sutra bi moglo biti prekasno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.