KOMENTAR DANA

Ne možeš ni tužiti kako treba

Bosna i Hercegovina je po mnogočemu posebna zemlja

Aldin Tiro. Avaz

Piše: Aldin Tiro

23.9.2019

Bosna i Hercegovina je po mnogočemu posebna zemlja. Osim što imamo 14 vlada, tri predsjednika, više od stotinu ministara, zamjenika, savjetnika i ko zna čega, naša zemlja tako slabo kotira u međunarodnim krugovima, da više nismo relevantni ni kada treba da tužimo nekoga, iako za to u svakom pravnom aspektu imamo osnova.

Kao što je poznato, nekoliko desetina zemalja Evrope, ali i svijeta uključilo se u veliku tužbu protiv automobilističkog giganta Volkswagena.

U zvaničnom saopćenju iz Ureda za zaštitu potrošača navedeno je da se želi dokazati da je Volkswagen svjesno obmanjivao svoje klijente manipuliranjem rezultata testiranja ispušnih plinova.

Mnogi bi rekli pošteno. Ako su svjesno to radili, onda i zaslužuju da ih se kazni.

Ipak, ono što je apsurd jeste da građani Bosne i Hercegovine i pored velike vjerovatnoće da neki od tih automobila saobraćaju po bh. cestama, neće moći tražiti pravdu pred sudom u Njemačkoj.

Razlog? BiH nije članica Evropske unije.

Tako, po ko zna koji put, naši građani će "izvisiti", pravdu nećemo dobiti, a ni obeštećenje. Javna je tajna da smo dugo vremena građani drugog reda u Evropi, a u otrcane fraze iz Evrope kako smo bitni, više ne vjeruje niko.

Iz Udruženja potrošača apeliraju da država treba da stane iza građana, ali još nema konkretnog poteza. Ko će se baviti tamo nekim tužbama običnog čovjeka.

Ima puno bitnijih stvari za rješavati.

Građani su ovdje bitni kada se bliže izbori, jer se samo tada obraća pažnja na "malog čovjeka". Došli smo u vakat kad se ne može ni pošteno tužiti.

A i da možemo, ko nam garantira da ćemo i dobiti...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.