KOMENTAR DANA

Novinari na vjetrometini

Vrijeme je da se mijenjaju zakoni ili oni koji ih donose

Almasa Hadžić. Avaz

Piše: Almasa Hadžić

30.9.2019

Dvojica osumnjičenih za napad na redakciju i uredništvo portala „Radiosarajevo.ba“ uhapšeni su prekjučer brzom intervencijom policije i jučer predati na dalje postupanje nadležnom Kantonalnom tužilaštvu. Policija je odradila svoj posao i čestitamo im na tome. No, šta dalje?!

Napadači, javno kvalificirani kao „osumnjičeni“ ustvari su lokalne kabadahije, koji se, vidljivo, ne boje ni Boga ni zakona. A zakona pogotovo, jer da ga se boje, oni i mnogi slični njima koji hodaju ovom zemljom, prijete, uznemiravaju, napadaju kako novinare, tako i druge njene građane odavno bi bili smješteni iza rešetaka.

Novinare je, naravno, najlakše napasti. Njih odavno ne štiti istina koju prenose u svojim medijima, a o državi i njenim zakonima da i ne govorimo. Tek kad neko od novinara bude fizički napadnut, a pokrovitelji napadača to ne mognu zataškati, onda se pojave „pravdoljubibi“ i svojim televizijskim izjavama stanu, bajagi, u njihovu zaštitu. Do sljedećeg napada istih ili drugih napadača.

Novinarska udruženja, osim osuđujućih izjava i izdatih saopćenja, nemaju mehanizme niti moć da od prijetnji i napada zaštite novinare. Mogu danima vrištati s TV ekrana, prozivati političara, njegovpg tjelohranitelja, ili poznatog gradskog kabadahiju koji nogom išuta novinara sa pres konferencije, u po bijela dana ga presretne na ulici, pred džamijom, upadne mu u redakciju i pesnicama mu izmjeni lični opis jer je „dirao premjera“, ali, većina takvih, svjedoci smo, ostaje bez zaslužene kazne. Čekamo ishod „slučaja „Radiosarajevo.ba“.

Javnost Bosne i Hercegovine, posebno kolege novinari, zbog upada huligana u redakciju sarajevkskog portala zdušno su digli svoj glas, što je jedino i bilo u njihovoj moći. Policija je, također, odradila svoj dio posla. Na potezu su tužioci i sudije, ustvari zakoni na koje se u svom radu pozivaju, a koji, da se ne lažemo, kad su u pitanju prijetnje i napadi na novinare (o drugim građanima da i ne govorimo), odavno nisu nikakva zaštita. Vrijeme je da se mjenjaju zakoni, ili oni koji ih donose.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.