KOMENTAR DANA

Može nam se

Večeras naš čovjek stoji ravnopravno sa najvećima i gotovo da nam je teško razumjeti kakav je uspjeh postigao

Nermin DEMIROVIĆ. Avaz

Piše: Nermin Demirović / Avaz.ba

1.10.2019

Ne može se iz ove naše perspektive nikako ući u kožu prosječnog Amerikanca koji prati sport, niti Rusa, Francuza ili neke druge sportske nacije. Ne može se vjerovatno shvatiti pristup ni naših komšija koji često osjete slast velikih sportskih uspjeha, jer može im se, navikli su na pobjede. 

Bosnu i Hercegovinu, sami znamo zvati zemljom sportskih talenata, ali iz različitih razloga kada se sve sabere i oduzme skromno to izgleda na vrhunskom nivou. Rijetki su istinski sportski uspjesi, a eto, konačno, posrećilo nam se.

Amel Tuka će večeras trčati finale Svjetkog prvenstva na 800 metara, a nema sumnje da će na početku pomenuti, još teže shvatiti nas, našu euforiju i radost kada se ukaže neko ko će i nam podići ego, ko će nas nahraniti ponosom.

Vala ovog puta nema kočnica, može nam se, konačno smo došli na svoje, zahvaljujući Amelu Tuki. Slobodno se kladite šta će prvo učiniti kada prođe kroz cilj i kada bude imao susret s kamerom, jer u ruci će držati grb BiH, iako je prije mnogih imao priliku nastupiti pod nekom drugom zastavom.

Večeras mi nismo egzotična sportska zemlja, a to nam se tako rijetko događa. Naš čovjek stoji ravnopravno sa najvećima i gotovo da ne razumijemo kakav je on uspjeh postigao. I prije će biti da se mnogi na startnoj crti boje njega, nego on njih.

Da se razumijemo, nema garancije da će Tuka u Dohi doći do medalje. Bilo bi to sjajno dostignuće, ali ako i ne dođe do odličja tom momku još jednom treba skinuti kapu, jer mi definitivno takvih više nemamo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.