KOMENTAR DANA

Zlotvore u kafez

Povećati kazne za nasilje nad ženama i djecom

Borka Cerić. Avaz

Piše: Borka Cerić

12.10.2019

Bosanskohercegovačka javnost još se nije smirila zbog brutalnog ubistva mlade Mostarke, koja je pretučena, davljena i bačena u rijeku, uslijedio je novi šok nakon vijesti o brutalnom silovanju djevojčice u Vogošći. 

Njen zlotvor je niko drugi nego njen otac, čovjek koji joj je trebao biti uzor u životu, čovjek koji joj je trebao podariti svu ljubav ovog svijeta, uputiti je na pravi put i pružiti sigurnost. 

Da slučaj bude još šokantniji, otac, koji je svoju pohotu zadovoljavao na svom djetetu radio je to tri godine uz prećutnu saglasnost svoje supruge koja je okretala glavu, ne želeći da spasi svoje dijete.

Ko zna da li bi ikada slučaj bio otkriven da se napaćena djevojčica nije povjerila pedagogu u školi. Užas je to od kojeg se ježi svako normalan. 

Nažalost, u svakoj sigurnoj kući prolivene su brojne suze pretučenih žena, i silovane djece. Sve statistike ukazuju da su njihovi zlostavljači upravo muževi, očevi, braća i bliski članovi rodbine. 

I sve napaćene žrtve i dalje ostaju u strahu. Jasno im je da će nakon godinu ili dvije, oni izaći iz zatvora i svoj kukavički bijes i nesposobnost da budu ljudi, iskaliti ponovo na njima. 

Zbog toga nije nebitna inicijativa Josipa Grubeše, ministra pravde BiH koji potaknut zvjerskim ubistvom Lane Bijedić iz Mostara, traži izmjene Krivičnog zakona za pooštravanje kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena i starih. Ako treba, kaže minstar, neka to bude i doživotni zatvor. 

Neka znaju zlotvori, pedofil, silovatelji, nasilnici i ubice šta ih čeka ako zlostavljaju nejake. Treba im pokazati da nisu jači.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.