KOMENTAR DANA

Reisovo breme

Za muslimane BiH pitanje izbora vjerskog lidera je od izuzetne važnosti

Almasa Hadžić. Avaz

Piše: Almasa Hadžić

13.10.2019

Dosadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazovićvoljom biračkog tijela Islamske zajednice BiH (IZ) koje se jučer tajnim glasanjem opredjeljivalo između dva kandidata za reisa, po drugi put je izabran na ovu časnu funkciju sa koje će u narednih 7 godina predstavljati IZ BiH i njene muslimane. Očekivano.

Postati vjerski poglavar muslimana u vremenu u kome živimo, znači preuzeti odgovornost i brigu za njihova, ne samo vjerska, već i svaka druga prava i obaveze koje i kao vjernici i kao građani države u kojoj žive imaju ili nemaju. Ovo tim prije što bosanski muslimani, niti su kad imali, niti danas imaju rezervni vjerski autoritet sa čijeg bi im se nivoa davala snaga i puhalo u krila.

Za muslimane BiH pitanje izbora vjerskog lidera je od izuzetne važnosti, posebno kad se zna da su u vremenima u kojim živimo, razne politike, zarad svojih interesa, odavno zaorale u njihove najtananije damare pa i one vjerske, ne mareći da li će pritom počupati direke koji su sačuvali njihovo višestoljetno vjersko i nacionalno održanje na ovim prostorima.

Ne treba sumnjati da će reis Kavazović i njegovi saradnici i dalje, svojim djelovanjem biti u funkciji očuvanja jedinstva muslimana BiH ali i podrške njihovom općem prosperitetu u zemlji i svijetu. Od onih koji svojim djelovanjem pokušavaju urušiti ugled IZ, bili to muslimani ili ne, i reis i IZ će se, vjerujemo, znati čuvati i sačuvati.

Tolerantan pristup, umjerenost i međusobno poštovanje, kako među muslimanima, tako i među pripadnicima drugih religija, kakve odavno njeguje IZ BiH i svojom misijom godinama dokazuju njeni vjerski autoriteti među kojima i reis Husein ef. Kavazović, doprinijeli su da su, upravo IZ BiH i njeni pripadnici, jedna od najpoštovanijih muslimanskih zajednica u Evropi i svijetu.

Teško breme očuvanja stečenog ugleda IZ BiH, ali i opstanka njenih pripadnika na ovim prostorima, reis Husein ef. Kavazović nosit će i idućih 7 godina. Neka mu je dragi Bog na pomoći!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.