KOMENTAR DANA

Hrabri Zaev

Slijedi san svakog Makedonca i ne predaje se

Fuad Mustafić. Avaz

Piše: Fuad MUSTAFIĆ

20.10.2019

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev nizom posljednjih poteza pokazao je kako se jedan državnik treba zauzeti za svoj narod. Hrabrim i pomalo drskim riječima odgovorio je zvaničnicima Evropske unije da, uprkos njihovom zanemarivanju svega onoga što je ova država postigla na svom evropskom putu, neće odustati od sna. Onog sna koji građani Sjeverne Makedonije sanjaju već godinama.

Sjeverna Makedonija jedina je zemlja kandidat za EU koja je zbog toga promijenila ime. I uprkos ogromnom nezadovoljstvu naroda, uspjeli su izvojevati odluku da Makedoniju nazovu Sjevernom.

Zar to nije bio jak argument, pa i francuskom predsjedniku Makronu (Macron), koji je bio najglasniji da Skoplje još mora stajati pred evropskim vratima.

Bez obzira na sve, Zaev ne staje. Tako je jučer najavio i vanredne izbore, za koje želi da se što prije dogode. Njima pokušava dobiti još snažniju podršku ionako podijeljenog društva.

Čovjek pomisli da bi ga možda u ovakvim hrabrim odlukama mogli slijediti i neki domaći političari. Ma, daleko smo mi od nekoga ko radi ideje, sna, vizije... daje narodu svoj mandat.

U svemu ovome, lijepo je bilo vidjeti premijera dok ga drugi visoki zvaničnici EU tapšu po ramenu. Govore mu da malo sačeka. Ali... On to ne želi. Makedonci su ispunili sve ono što je od njih traženo, i šta trebaju čekati.

Zaev je i tu odigrao ključnu ulogu. Pustio ih je sve da mu daju pohvale, ali sada želi da oni njega saslušaju.

Na kraju, hoće li dati ostavku ili ne, hoće li otići s političke scene ili ne, nije bitno. Očitao je lekciju svima kako treba slijediti jedan san i slušati svoj narod.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.