KOMENTAR DANA

Alibi za konflikt

Posljedice odluke Vijeća za opće poslove EU mogle bio region dodatno destabilizirati

Fahir Karalic. Avaz

Piše: Fahir Karalić

22.10.2019

Odluka Vijeća za opće poslove Evropske unije da odbije zahtjev Sjeverne Makedonije i Albanije za početak pregovora o pristupanju je katastrofalna, a njene posljedice ćemo tek gledati! Sumorna je ovo prognoza direktora novosadskog Centra za regionalizam, analitičara Aleksandara Popova, koja se, nažalost, već počela obistinjavati.

- Sad se slobodno može reći, kad nas neće Evropa, onda idemo tamo gdje nas hoće - poručio je Popov i dodao je ova odluka vjetar u leđa, alibi za nastavak opasnih dešavanja u regionu.

A, gdje ćemo i ko će nas ako Evropljani neće, zapitat će se vjerovatno svaka od zemalja koja je pretendirala da se pridruži EU: Sjeverna Makedonija i Albanija, Bosna i Hercegovina, a posebno Srbija, u kojoj su najjače antievropske snage i ruski utjecaj.

I, nije trebalo dugo da se vide posljedice odluke EU. Premijer Zoran Zaev ekspresno je najavio da će prijevremeni parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji biti održani 12. aprila 2020. godine, te je poručio će Makedonci sada „odlučiti kojim će putem ići".

A, puteva je mnogo. Nažalost, niti jedan kao onaj evropski ne nudi miran i prosperitetan region. Posebno bi bilo opasno dodatno jačanje ruskog utjecaja.

Baš ovakve odluke EU u niskom startu čekaju u Moskvi, nadajući se da će tješeći razočarane i za EU nepoželjne Balkance i nudeći svoj „hladni ruski zagrljaj“ lakše ostvariti po njih izuzetno značajan geopolitički utjecaj u ovom dijelu svijeta.

Posebno je ova odluka Vijeća za opće poslove EU opasna po BiH, u kojoj do sada nije postojao konsenzus ni u vezi priključenja NATO-u. Sada se može očekivati i dodatno snaženje antiNATO, pa i antievropskog djelovanja, posebno iz Republike Srpske.

Kao kec na desetku bi ovo moglo doći posebno Miloradu Dodiku, koji dosad makar nije dovodio u pitanje težnje za članstvom BiH u EU. Vidljivo je to po njegovim učestalim posjetama Begradu, koje sigurno ne obećavaju stabiliziranje političkih prilika u BiH.

Činjenica da je premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev tokom jednodnevne posjete Srbiji značajno vrijeme izdvojio za razgovor s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, jasno nagovještava moguća buduća politička kretanja u BiH.

Naš region bi tako, iako se godinama činilo da više nije zanimljiv nikome, ponovo mogao postati poligon na kojem veliki prelamaju račune preko leđa malih, a zavađenih balkanskih naroda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.