KOMENTAR DANA

Nova kriza

Konačno je vrijeme da se izborni pobjednici trznu i zakopaju ratne sjekire

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić

28.10.2019

Naša država već godinu nema formiranu vlast.

Sporazum koji je potpisan u avgustu između lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, kako stvari stoje, još je samo mrtvo slovo na papiru.

Nikada u Parlamentu BiH nije usvojen ni državni budžet, a mnogi ugovori o gradnji državnih projekata su na čekanju. Sve je zapelo. Nema ni Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), nema ni mandatara. Država je utonula u potpunu letargiju.

O sjednicama Parlamenta da ne govorimo. Već se davno uhvatila paučina na poslaničkim klupama. Zastupnici su i zaboravili gdje su im mjesta.

Za to vrijeme samo se plaće isplaćuju onima koji bukvalno ne rade ništa. Čast pojedincima, ali se milioni troše na njihove enormne (ne)zaslužene naknade.

Uskoro očekujemo deblokadu, brzo ćemo se dogovoriti, isprazne su fraze, koje slušamo danima, mjesecima. Iz SDA upiru prstom u Milorada Dodika, Dodik u cijeli svijet, a u HDZ-u čekaju izmjene Izbornog zakona i tako ukrug, godina prođe. Opozicija, traljava, rekli bismo bezopasna, zabavili se o svojoj muci, svi šute.

Zato su i najveći skeptici pomalo optimistično iščekivali današnji najavljeni sastanak lidera SDA i HDZ-a u Mostaru. No, i on je naprasno otkazan. Sastanka nema, vijest je koja je sinoć kasno odjeknula na portalima.

Vjerovalo se da će hercegovačka klima omekšati stavove kako bi se našao kompromis i za Federalnu vladu, novo Vijeće ministara BiH.

Ali, izgleda da  su na pomolu nove trzavice i blokada. Međutim, konačno je vrijeme da se izborni pobjednici  trznu, zakopaju ratne sjekire i rade za dobrobit građana.

Dok Albanija i Makedonija čekaju pred vratima Evropske unije,  bh. vlast je konstantno posvađana. Zato im držimo fige. Vrijeme je da krenemo naprijed dok ne bude kasno.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.