KOMENTAR DANA

Kakav CIK takav Parlament

Petorica članova CIK-a do kraja mjeseca bez regularnog mandata

Almasa Hadžić. Avaz

Piše: Almasa Hadžić

10.11.2019

Krajem ovoga mjeseca petorica od sedam članova Centralne izborne komisije BiH (CIK) bit će bez mandata, što ni u kom slučaju neće utjecati na njihov radnopravni status u CIK-u. Radit će (pod uvjetom da imaju šta raditi), primati plaće i čekati odluke parlamentaraca da im istekne mandat ili potvrde ili oduzmu.

Jesu li članovi CIK-a sa ili bez mandata, za građane BiH, iskreno, odavno je nebitno. Od njihovog mandatarenja glasači godinama, osim razočarenja u pravdu i ličnog poniženja, nemaju ništa drugo. A evo i zašto.

O mandatima članova CIK-a, naime, odlučuju isti oni čije su poslaničke mandate, svojeručno, sami ovjerili, okrećući glavu od silnih tužbi i žalbi na proces izbora u kome su glasali i mrtvi, gdje su dopisivanjem i oduzimanjem glasova u lokalnim komisijama birani poželjni i odstranjivani nepoželjni kandidati na izbornim listama, gdje su pritužbe na javno potplaćivanje glasača i članova biračkih odbora proglašavane nerelevantnim i bez dokaza itd.

Znatan je broj onih koji danas sjede u najvišim državnim zakonodavnim tijelima i godinu neće da odlučuju o isteku mandata članova CIK-a, koji su na dobro plaćene poslaničke pozicije zasjeli upravo zahvaljujući indolentnom odnosu tih istih CIK-ovaca prema samom procesu glasanja. Tako iz godine u godinu, izborni proces prerasta u svojevrstan biznis političkih subjekata i njihovih mnogih zainteresiranih sljedbenika. Dakle, kakav CIK takav Parlament, kakav Parlament takva država!

Kako sada stvari stoje, aktuelni saziv CIK-a, nebitno imaju li njegovi članovi ili ne validne mandate, provest će i općinske izbore 2020. godine. Tako je zakon propisao, a zakon su, opet, predlagali i donosili oni kojima odgovara da se CIK plaho ne miješa u svoj posao.

Čekajući naredne općinske izbore, članovi CIK-a, kakvi god da su im mandati (uostalom, primaju plaću za to), mogli bi obavijestiti javnost koliko je imena umrlih u vremenu između općih i općinskih izbora izbrisano s biračkih spiskova. Bio bi to prvi korak za stjecanje potrebnog povjerenja u rad i opravdanost postojanja ovakve Centralne izborne komisije.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.